България се готви за I европейско първенство по Бейзбол 5

България се готви за I европейско първенство по Бейзбол 5

Българският национален отбор по Бейзбол 5 ще има поне три участия на международната сцена през 2020 г. На 13-14 февруари страната ни ще защитава балканската си титла от София '18, като домакин на регионалната надпревара отново ще бъде столицата ни. За разлика отпреди две години, когато състезанията се проведоха на открито в Княжеската градина, сега шампионът ще бъде излъчен на закрито – в мол "България".

Балканиадата ще е генерална репетиция за участието на "трикольорите" в дебютното издание на европейското първенство, което ще се проведе от 27 февруари до 1 март във Вилнюс (Лит). Залогът в него освен европейската титла е и класиране за I световно първенство по Бейзбол 5 в Мексико през ноември. Двете квоти за Стария континент ще получат участниците във финала на Евро '20.

Третото планирано участие на националите е турнирът за Европейската купа в Ейлат (Изр, 9-13 март), където нашите също са действащите шампиони. Първото издание на надпреварата се проведе през 2019 г. и България го спечели безапелационно.

Селекцията на играчи за националния отбор ще бъде направена по време на първото държавно първенство по Бейзбол 5. То е насрочено за 2 февруари 2020 г. (неделя) от 11:00 ч. в зала "Академик" в София. Крайният срок за регистрация на отборите е до 18:00 ч. на 30 януари (четвъртък).

Бейзбол 5 е най-новата официална дисциплина под егидата на световната бейзболна и софтболна конфедерация (WBSC). Спортът представлява уличната версия на любимата игра на Америка, като основното му предимство е, че не изисква никаква специална екипировка или игрище. Играе се само с гумена топка и голи ръце на равен терен с размери 21 на 21 м. В началото на годината МОК включи Бейзбол 5 в програмата на IV летни младежки олимпийски игри в Дакар '22.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти