Вицепрезидент на WBSC идва в София за II балканиада по Бейзбол 5

Вицепрезидент на WBSC идва в София за II балканиада по Бейзбол 5
Вицепрезидентът на световната бейзболна и софтболна конфедерация (WBSC) Дидие Семине, който управлява бейзболната дивизия към континенталната структура WBSC-Европа, ще бъде специален гост на II балканско първенство по Бейзбол 5 в София '20. То ще се проведе в събота (15 февруари) от 13:30 ч. в атриума на приземния етаж в мол "България" на бул. "България" №69.
Като действащ шампион от първото издание на балканиадата в София през 2018 г. българският национален отбор ще защитава титлата си срещу тимовете на Сърбия, Румъния и Молдова. Съставът на България е изграден от водещи състезатели по бейзбол и софтбол, сред които звездите на американския спорт у нас Димитър Насъпов, Евгений Черноземски, Гергана Ханджийска, Сара Маркова.

7 жени и 7 мъже в разширения състав на националния отбор по Бейзбол 5
7 жени и 7 мъже в разширения състав на националния отбор по Бейзбол 5

Бейзбол 5 е най-новата официална дисциплина на световната бейзболна и софтболна конфедерация (WBSC). Тя представлява уличната версия на любимата игра на Америка и за разлика от "оригинала" не изисква никаква екипировка – нито бухалка, нито ръкавица или каквито и да било предпазни средства.

Бейзбол 5 се играе с гумена топка и голи ръце на гладко игрище с размери 21 на 21 метра. Отборите задължително са смесени и са съставени от петима играчи, като изискването е двама да са от противоположния пол – двама мъже и три жени или две жени и трима мъже.

Само за две години след официалното въвеждане от WBSC, тази разновидност на бейзбола придоби такава популярност, че в началото на 2020 г. МОК я включи като официален спорт в програмата на IV летни младежки олимпийски игри в Дакар '22.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти