Шотландец сравни Лудогорец със Селтик

Шотландец сравни Лудогорец със Селтик

Кондиционният треньор на Лудогорец Иан Кол даде обширно интервю за trainingground.guru, в коeто разказва за това какво го е накарало да дойде в Разград. Шотландецът ще вземе участие на конференция в Дубай на 26 и 27 март с тема "Работа и лидерство във футбола". 

"Тренировъчната база беше изключителна, не можех да повярвам“, казва шотландецът пред TGG. “Те имаха шест затревени терена, един по-малък и всички бяха с осветление. Също така два с изкуствена трева, зона специална за тренировки на вратарите, криотерапия, ледени бани, басейн, парна баня и сауна. Има още голям медицински център, анализатори и двама щатни психолози. Бих могъл да продължа...", казва Кол.

Казва го спокойно, но съоръженията са на едно ниво с тези на Селтик. Това е бившият клуб на Кол, където прекарва осем години и е бил ръководител на анализаторския екип при Брендън Роджърс.

Лудогорец го потърсил, когато е в Дубай и управлява собствена консултантска фирма и е доволен от живота извън футбола.

"Бях щастлив и установен. Нямах нужда да се завърна във футбола. Но това в Лудогорец беше страхотен проект и не можех да го отхвърля. По този начин вече две години съм в клуба“, казва шотландецът.

Възможността се появява след представянето на Just Just Football Academy в Дубай и завършва с поканата от спортния директор на Лудогорец.

"Той ме попита дали не бих създал отдел за спортни науки в клуба. След като срещнах собственика, разгледах базата и разбрах, че мислят за бъдещето и са много амбициозни“, продължава Кол.

"Собственикът е близо до нас. Идва на тренировките, мачовете и в съблекалнята. Иска да говори с нас и да знае за играчите. Много се интересува. Истински фен е. Има добър усет към този клуб“, допълва още той.

В Лудогорец Иан Кол работи заедно със старши треньора Павел Върба, кондиционния специалист Иван Диас и двама бразилски анализатори Лукас Оливейра и Рафаел Ферейра.

"Старши треньорът наблюдава тактическата работа, а ние покриваме физическите параметри. Разглеждаме натоварването в рамките на плана за тренировката и му помагаме да организира това натоварване за седмицата.

Кол е разработил силна връзка между данните за GPS (б.а. технология за измерване работата на играча), RPE (б.а. рейтинг за измерване на възприемането на футболистите при различните натоварвания) и сърдечната честота за анализ на тактическата периодизация.

"Мачът обикновено е 10, а възстановяването е между 1 и 4. Силата, скоростта и тренировките с висока интензивност се увеличават постепенно в зависимост от интензивността на заниманията“, пояснява Кол.

"Имаме система за кръстосан огън, която ни позволява да определим методологията на треньора за конкретния ден въз основа на данните от GPS, RPE и сърдечната честота. Това е снимка, която дава информация на треньора дали сме постигнали това, което е запланувано по време на тренировката или двубоят“, казва шотландецът.

Иан Кол завърши наскоро треньорски курс за лиценз UEFA B и вярва, че спортната наука трябва да бъде интегрирана в работата на треньора, а не да бъде като отделна структура.

"Това е основното, което научих през последните три или четири години – че си част от треньорския екип и трябва да разберете модела и тактическата подготовка на отбора“, казва той.

"Ако не можете това няма да получите одобрението на играчите или треньорите, няма да бъдете ефектвини. Като спортен учен, не сте там, за да налагате граници. Трябва да си сътрудничите и да се интегрирате в треньорския екип. Предсезонната подготовка е моментът, в който играчите да бъдат в състояние да издържат, в следващите пет или повече мача. По този начин постепенно те ще навлязат във върховата им форма. След това вече всичко опира до тактическа работа“, заявява Кол.

Брендън Роджърс, с който работи в Селтик е отличният пример за физическото, умственото, тактическото и техническото, както в модела си на игра, така и в самия себе си.

"В първите си няколко тренировки в Селтик Брендън начерта своя модел на игра и даде увереност на играчите. От гледна точка на физическото представяне на отбора, той беше отличен“, казва Кол.

"Роджърс обичаше да работи с тактическа периодизация и данни, които много улесниха работата ми. Със своите асистенти изготвяше план за тренировките, който обхваща 10 дни напред“, допълва още той.

Кол се радва на живота в Разград – както на лично, така и на професионално ниво.

"Животът е приятен и спокоен. Имаме страхотна къща с малък басейн. Съпругата ми, петгодишният ми син и аз сме щастливи тук. Клубът сериозно се занимава със спортната наука и виждате какво е отношението с построената база“, казва шотландецът.

Той е в Лудогорец от две години: „Когато пристигнах, границата, която си поставих бяха пет години, за да постигна нещо в рамките на проекта. Това все още стои пред мен“, допълва Кол.

"Имаме амбиции да продължаваме да ставаме по-добри, както на терена, така и извън него. Искаме да се изправяме срещу най-добрите“, заявява шотландецът.

Още от БГ Футбол

Виж всички