МЛБ склони да пусне играчи на олимпиадата в Токио '20

МЛБ склони да пусне играчи на олимпиадата в Токио '20

Световната бейзболна и софтболна конфедерация (WBSC) постигна историческо споразумение с Мейджър лийг бейзбол (МЛБ) и асоциацията на професионалните играчи (MLBPA). Трите страни се договориха клубовете от МЛБ да пуснат свои бейзболисти да участват на олимпийските игри в Токио '20 и в квалификационните турнири преди тях.

Споразумението засяга състезателите от разширените състави с 40 играчи, с изключение на онези, които са в активния списък от 26 души към съответния момент. Досега право да играят за националните си отбори получаваха само бейзболисти от Майнър лийг или свободни агенти."WBSC е развълнувана от възможността да си партнира с МЛБ и MLBPA и така да даде шанс на повече топ бейзболисти да представят своята родина на най-голямата спортна сцена в света – олимпийските игри. Тази колаборация показва още веднъж общото желание да направим бейзбола истински глобален спорт и да допринесем за успеха на олимпиадата", коментира президентът на световната конфедерация Рикардо Фракари.

Като част от уговорката съставите на националните отбори ще бъдат увеличени от 24 на 26 играчи за предстоящите последните две квалификации за Токио '20 – на зона "Америка" в САЩ (22-26 март) и финалната световна пресявка в Тайван (17-21 юни). Победителите от двата турнира ще се присъединят към Япония, Израел, Корея и Мексико, спечелили другите четири олимпийски квоти.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти