Как ще оцелее Левски, ако Божков откаже да даде акциите и да издържа клуба? Ето два от вариантите

Как ще оцелее Левски, ако Божков откаже да даде акциите и да издържа клуба? Ето два от вариантите

Вчера спонсорът на Левски Васил Божков обяви, че е готов да се раздели с акциите на сините, стига някой да ги поиска. Думите му бяха разтълкувани като първа стъпка към смяна на собствеността.

Какво обаче ще се случи, ако хазартният бос реши да остане собственик чрез своята дясна ръка Георги Попов, но откаже да издържа клуба?

Въпрос, който със сигурност вълнува феновете на Левски.

В този случай спасението на сините ще е изключително трудно, но не и невъзможно.

Един от вариантите е чрез процедура по несъстоятелност (б.а. не трябва да се бърка с фалит) и приемане на оздравителен план. Подобно развитие на нещата обаче ще отнеме минимум година и половина, в която сините ще трябва да се самоиздържат. Ясно е, че Левски може да генерира приходи, с които безпроблемно да участва в Трета или Втора лига, но огромното предизвикателство е efbet Лига. Поради тази причина клубът ще се нуждае от няколко основни рекламодателя за период от една-две години, докато дойде нов собственик чрез процедурата по несъстоятелност и приемането на оздравителния му план.

Припомняме, че преди време букмейкърът efbet официално обяви, че е готов да влее 8,5 млн. лева с ДДС в Левски под формата на реклама, но не и при сегашните собственици. Според информация на Sportal.bg има още две фирми, които са готови да се включат, макар и с доста по-малки суми. Бюджетът със сигурност ще е по-малък в сравнение с 2019 г., но пък до приемането на оздравителен план Левски не само ще оцелее, а ще продължи да е основен фактор за квотите в Европа.

Друга възможност за оцеляването на Левски е чрез сериозно увеличение на капитала. Това обаче е изключително дълъг, труден и рискован процес, а и съществуват механизми, чрез които мажоритарните собственици могат да блокират подобни действия, инициирани от миноритарните акционери или Управителния съвет.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти