Как сметките на Реал М и Барса пак излизат напук на стагнацията

Как сметките на Реал М и Барса пак излизат напук на стагнацията

Повечето испански клубове предварително бяха взели мерки за подсигуряване при настъпване на криза като настоящата. Осигуряване на стабилни приходи от възможно най-много източници изглеждаше като оптималния вариант. Изследване на маркетинговата компания Palco23 обаче показва един парадокс, отбелязва AS.

Барселона обяви антикризисни мерки
Барселона обяви антикризисни мерки

Оказва се, че сега по-добре ще се справят тези, които са ограничили финансовите си приходи до по-малко източници и главно от ТВ правата. Сред тях са Барселона и Реал Мадрид, чиито хазни на 75% се пълнят от телевизиите. Тъй като почти всички сектори на икономиката в Испания страдат, съответно секват и парите, които клубовете с по-голяма диверсификация на приходите очакват.

„Развитието на пазара за ТВ правата през последните 5 години показва все по-голямата зависимост между тези средства и заплатите на футболистите. Възнагражденията се увеличават точно заради тези по-големи финансови постъпления. Даже 51% от бюджета на клубове вече е съставен от въпросните суми. Затова сега Реал и Барса могат да са спокойни за благосъстоянието си дори и шампионатът да не се доиграе, защото те и досега са взели достатъчно от излъчването на своите мачове. Другият основен приход на клубове идва от продажбата на билети, а COVID-19 “удари” по това“, обобщават анализаторите.

Ако не се стигне до нещо крайно неочаквано, от Palco23 прогнозират, че клубовете от елитната дивизия в Испания ще завършат годината с печалба от общо 185 млн. евро. Най-висока ще е тя при Реал Мадрид – 38,4 млн. евро.

Последвайте каналите ни в:

Битката започна!
Докажи, че познаваш шампионата на Стария континент и спечели посещение на мистичния Анфийлд!

Включи сe

Още от Футбол свят

Виж всички