Илиан Илиев: Не е лесно, домашните тренировки не бива да превърнат футболистите в културисти

Наставникът на Черно море Илиан Илиев коментира пред Sportal.bg ситуацията при "моряците" в условията на извънредно положение в държавата заради пандемията от коронавирус.

"Не е лесно да си си у дома по цял ден, но трябва да спрем разрастването на падемията. Излизаме по малко до магазините, но намираме какво да правим. Не бива да правим големи драми, ако обаче продължи месеци, тогава вече ще бъде тежко. Рядко сме тренирали двуразово, тренирахме по плажната ивица, докато беше разрешено. Сега не можем да контролираме индивидуалните тренировки на футболистите, надяваме се да ги изпълняват.

Играчите са притеснени от ситуацията, а не заради заплатите си. Голямото притеснение идва от ситуацията. Със сигурност ще влязат в положение на ръководството, ако се наложи, защото виждате, че това нещо се отразява на икономиката. Постоянно сме в контакт с изпълнителния директор, никой не знае докога ще продължи тази криза.

Не сме казвали, че сме против декларацията на клубовете, но просто никой не се беше свързал с ръководоството. Реагирахме, защото не го бяхме обсъждали. Не сме казвали, че ще упорстваме в тази ситуация да се играе. Не искаме да излагаме на риск здравето на футболистите, разбира се. Рано е да се обсъжда, сега сме края на март, има три месеца до края на юни. Нашето първенство при нормални условия започва най-рано и свършва най-късно, това е абсурдно. Говоря за нормална ситуация, това трябва да се преразгледа.

Мисля, че за две седмици горе-долу физически ще бъдем добре, говоря за подготовка преди старта, игрово няма как да сме окей след такава пауза. В такава ситуация се действа според обстоятелствата. Футболистите имат начини сега да работят, за да не им се отпуска мускулатурата. Но трябва да не натрупваме статична сила, да не станем културисти, казано на жаргон.

Ако бъде забранено да се излиза от вкъщи, вече ще се отрази психологически на много хора. Нека хората станем по-човечни, по-добри, има по-важни неща от това кой отбор ще е шампион, кой ще победи. Според бюджетите клубовете у нас се справят добре във футболно естество, трябва да се преодолее омразата. "Купа или провал", "Титла или провал" поражда омраза и трови атмосферата", каза бившият национал пред Sportal.bg.

Още от БГ Футбол

Виж всички