Легендарното състезание "Индианаполис 500" се отлага поне до 23 август

Легендарното състезание "Индианаполис 500" се отлага поне до 23 август

Легендарното автомобилно състезание Индианаполис 500 в тазгодишното му издание е отложено поне до 23-и август заради пандемията от коронавирус, съобщиха от ИндиКар. Така 500-те мили на Индианаполис остава за момента за 23 август, но при влошаване на ситуацията, може да мине и по-назад.  

Легендарното състезание, което се провежда в рамките на един ден и събира публика от повече от 350 хиляди души, по традиция се провежда на Мемориъл Дей - последната неделя на месец май, която тази година е на 24 май. Ситуацията с увеличаващия се коронавирусен проблем в Северна Америка обаче принуди организаторите да вземат превантивни мерки и да си дадат толеранс до края на лятото.Първото издание на "Индианаполис 500" се провежда през 1911 г., което го прави едно от най-старите автомобилни състезания. В периода от 1950 до 1960 г. е част отасветовния шампионат на Формула 1.С отлагнето на "Инди 500" и трите надпревари, формиращи неофициалната тройна корона в моторните спортове, станаха жертва на коронавируса, като „24-те часа на Льо Ман“ бяха преместени от юни за септември, а „Гран при на Монако“ бе изцяло отменено.

Собственикът на Индикар, Penske Entertainment, обяви и други три промени в графика за 2020. Спрямо тях надпреварата на „Мид-Охайо“ се мести от със седмица по-рано, и ще се проведе на 9 август, докато уикендите на „Гейтуей“ в Сейнт Луис и „Портланд“ минават с по седмица по-късно и ще се състоят съответно на 30 август и 13 септември.

С отлагането на двете надпревари на „Индинаполис“ както и на тази в „Сейнт Пийт“, и тоталната отмяна на кръговете в „Лонг Бийч“, „Барбър“ и „Пистата на Америките“, шампионатът в Индикар трябва да започне с двете надпревари в Детройт на 30 и 31 май. Отложената надпревара от „Сейнт Пийт“, с която трябваше да започне сезонът все още остава без обявена дата, като един от вариантите, които се обсъждат за нейното провеждане, е тя да стане последен кръг за сезона. 

Още от Моторни спортове

Виж всички