Пренасрочените за 2021 година олимпийски игри запазват името "Токио 2020"

Пренасрочените за 2021 година олимпийски игри запазват името "Токио 2020"

Летните олимпийски игри, които бяха пренасрочени за 2021 година, запазват името си "Токио 2020", съобщиха от Международния олимпийски комитет (МОК). Същото се отнася и за Параолимпийските игри.

"Постигнато е съгласие Игрите да запазят името си "Олимпийски игри 2020 в Токио" и "Параолимпийски игри 2020 в Токио", обявиха от МОК.

Международният олимпийски комитет взе решение да отложи олимпиадата за следващата година заради глобалната пандемия от коронавирус.

По-рано днес президентът на МОК Томас Бах и премиерът на Япония Шиндзо Абе проведоха телефонен разговор, по време на който официално се договориха за отлагането на най-голямото спортно събитие в света.

Олимпийските игри трябваше да се състоят от 24 юли до 9 август.

"Предвид настоящите обстоятелства с пандемията от коронавирус и информацията от Световната здравна организация, президентът на МОК Томас Бах и министър-председателят на Япония Шиндзо Абе постигнаха съгласие, че игрите от 32-ата Олимпиада, която ще се проведе в Токио, трябва да бъдат отложени до дата, която да е след 2020 година, но не е по-късно от лятото на 2021 година. Това се прави, за да се осигури здравето на спортистите, треньорите и всички, които трябва да вземат участие в най-големия спортен форум", обявиха от МОК.

"Лидерите се съгласиха, че Олимпиадата в Токио може да бъде лъч надежда за света в тези бурни времена, а олимпийският огън да се превърне в светлината в края на тунела, в който в момента се намира целият свят. Затова беше решено олимпийският огън да остане в Япония", се казва още в съобщението на МОК.

Още от Токио 2020

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти