МОК потвърди официално отлагането на Олимпиадата

МОК потвърди официално отлагането на Олимпиадата

От МОК официално потвърдиха новината за отлагането на Летните олимпийски игри в Токио 2020. Най-големият спортен форум трябваше да започне на 24 юли, но заради глобалната пандемия от COVID-19 се отлага за лятото на 2021 година.

"В условията в момента и на основата на информацията, която беше предоставена от Световната здравна организация, президентът на МОК Томас Бах и премиерът на Япония Шиндзо Абе стигнаха до извода, че олимпийските игри в Токио трябва да бъдат отложени за следващата година, но ще се проведат не по-късно от лятото на 2021-а. Решението е взето, за да се гарантира здравето на спортистите и на всички участници в Игрите", се казва в съобщението на МОК.

Японският премиер Шиндзо Абе съобщи по-рано пред медиите, че предложението му е било одобрено от МОК.

"Предложих да отложим Игрите с година и президентът на МОК Томас Бах се съгласи на 100 процента", заяви Абе.

С една година ще бъдат отложени и Паралимпийските игри, които също трябваше да се проведат в края на това лято.

"Отлагането ще даде възможност на атлетите да се подготвят при най-добри условия и ще даде възможност Игрите да се проведат при най-сигурни условия за зрителите", добави Абе.

Заради световната пандемия от коронавируса в последните няколко дни редица нации обявиха, че няма да допуснат спортистите си до участие на олимпийските игри, ако те се проведат това лято. Сред тези, които обявиха искането си за отлагане, бяха Канада, Австралия и САЩ, а до края на деня се очакваше това да поиска и Великобритания.

До момента Летни олимпийски игри никога не са се провеждали в нечетна година.

Следвай ни:

Още от Париж 2024

Виж всички