Организационният комитет за Олимпиадата в Токио 2020 продължава по план подготовката

Организационният комитет за Олимпиадата в Токио 2020 продължава по план подготовката

Вицепрезидентът на Организационния комитет за Олимпиадата в Токио 2020 Тошиаки Ендо заяви, че подготовката за Игрите продължава по план.

"Ние от организационния комитет не сме в позицията да отменяме или пренасрочваме Игрите. Окончателното решение ще бъде взето от МОК. Ние продължаваме да полагаме всички необходими усилия, за да започнат Олимпийските игри по план на 24 юли", заяви Ендо.

Президентът на МОК Томас Бах по-рано през седмицата заяви, че отмяната на Олимпиадата не стои на дневен ред, но няколко национални комитета, сред които на Норвегия, Колумбия и Словения, призоваха към пренасрочването на Игрите заради пандемията от коронавирус.

 

Заради заразата спортът почти навсякъде по света е спрян, а олимпийските квалификации са прекратени.

 

Олимпийският огън пристигна в Япония преди два дни и вече започна тура в страната в региона на Тохоку, който беше засегнат сериозно от земетресение и цунами през 2011 година. Официалната церемония за началото на обиколката на факела е насрочена за 26 март във Фукушима.

В Япония заразените с коронавирус по последни данни са малко над хиляда, но в световен мащаб са засегнати повече от 270 хиляди души от над 150 държави, като броят на починалите премина 11 хиляди.

Още от Токио 2020

Виж всички