Генчев: Аз направих най-силния трансфер на Ботев (Пд), без него не могат да преодолеят съперник

Доверието на левскарите може да бъде оправдано само с добра игра, резултати и трофеи, заяви старши треньорът на отбора Станислав Генчев в интервю за второто издание на клубния подкаст "Гласът на Левски".

В дебютния сезон на Генчев, Левски дели първото място в българското първенство с Лудогорец, като "сините" са с 25 точки от възможни 30, вкарали са много голове и са с втората най-добра защита.

"Благодаря на всички фенове за топлото посрещане. След първата тренировка си казах, че една моя мечта се осъществи като станах треньор на Левски, но най-трудната част сега започва. Трябва да оправдая доверието на хората към мен, но единственият начин е с добра игра, резултати и трофеи", каза Генчев в интервюто за Левски ТВ.

"Искаше ми са да имаме пълен актив от 30 точки. И това не е лошо, но аз искам максимума. Отборът все пак се движи долу-горе в рамките на това, което аз очаквах. Искам отборът ми да играе резултатен и печеливш футбол. В момента сме с най-много голове и отборът, който дава на-малък брой подавания на противника, преди да си върнем притежание. Това ни дава увереност, но има още какво да се желае.  Игрово ми се искаше да сме малко по-добре, въпреки че не сме и назад, но всеки треньор иска по-малко грешки в защита. Ние допускаме такива във всеки мач. Откъм реализирани положения сме добре, но и пропускаме твърде много".

"Не мога да кажа, че сме имали някакви затруднения (със смяната на схемата - б.а.). Всеки един треньор трябва да знае с какви футболисти разполага и да изисква от тях това, което те могат да правят най-добре", продължи Генчев. 

"Хората говорят, че играем директен футбол, но всъщност сме на трето място в първенството по притежание на топката. Искаме да завършваме атаките по най-бързия начин, но това не значи, че изритваме топката и чакаме грешка от противника. Моята задача като треньор е да следя тенденциите в световния футбол и да преценя кое е най-добро за нашия отбор. Тенденциите в световния футбол показват, че над 80% от головете се вкарват с максимум от шест подавания. Заради това изисквам от футболистите да търсят най-прекия път към вратата, след като отнемат топката.

"Основното нещо в отбора е колективът на и извън терена. Когато обстановката е добра, това се пренася на терена. В момента имаме добър колектив и за да бъде това възможно, треньорът трябва да бъде честен с футболистите. Той трябва да бъде справедлив. Тодор Тодоров (психологът на ПФК Левски - б.а.) ми дава насоки, защото всеки футболист е различен човек. Това е важно за мен. Той е от кратко време тук, на за това време ми даде насоки, които аз използвам". 

На Левски му предстои мач срещу Ботев (Пловдив), който Генчев ръководи неотдавна. 

"Не мога да кажа, че този мач е по-специален. Бил съм треньор на Ботев и знам как реагират, когато се изправят срещу Левски. Плюс е за мен, че познавам силните и слабите им страни, но не мога да кажа, че мачът е по-специален. Срещат се два от най-добрите отбори в България и очаквам да стане футболен празник, в който да бъдем победители. Това е изключително важен мач, а след него идва прекъсване. То е в подходящ момент, тъй като има върху какво да работим, за да бъдем в оптимална форма в мача с ЦСКА", продължи Генчев.  

Ивелин Попов? "Той е пример как един футболист, който обича играта, въпреки преклонната си възраст, може да е един от най-добрите футболисти в българското първенство. 99% от неговото идване се дължи на това, че аз го исках. Приятели сме и го убедих да дойде в Ботев (Пловдив), което се оказа и най-силният им трансфер през последните години. Със сигурност ще му обърнем внимание, защото статистиката показва, че когато той не е на терена от 7 мача Ботев е спечелил само една точка. Това показва, че без него те не могат да преодолеят нито един съперник. Много добър футболист, който може 20-30 минути да не направи нищо на терена и с едно отиграване да реши мача. Ако изолираме него, не смятам, че осатналите футоблисти могат да ни направят кой знае какви проблеми", добави треньорът на Левски.

"Това ще бъде първото ми дерби като треньор. Дори и ЦСКА да са доста назад в класирането, това няма значение. За нашите фенове, за нашите футболисти и за всички в клуба е важно да спечелим". 

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти