Крум Савов: Левски и ЦСКА бяха толерирани всякак от държавата, а сега реват от Лудогорец

В подкаста на Sportal.bg в социалните мрежи гостува известният журналист Крум Савов, който разказа много истории и коментира много теми пред водещия Филип Друмчев. Една от темите в подкаста беше за хегемонията на Лудогорец в българския футбол.

"Влизам в спорове с различни хора - от моето поколение и по-млади, които не помнят. Връщайки лентата преди 10 ноември 1989 година, когато Левски беше отбор на МВР, а ЦСКА на армията. Успоредно с това и двата клуба бяха галениците на партията, държавата, ЦК, Окръжен комитет, висши милиционери, генерали.

Двата отбора бяха толерирани по абсолютно всякакъв параграф - бази, селекция. Едните имаха пет-шест сателита и оттам си подбираха най-доброто, другите три-четири и те. Съдийска помощ, организационна, финансова. Тоест, това бяха двата отбора доминанти, които с успехите си - трофеите и международните успехи, си заслужават имената грандове.

Успоредно с това, ние, привържениците на по-малките отбори, страдахме. Защото не стига, че Левски или ЦСКА е събрал най-добрите футболисти на България, най-добрите треньори, най-добрата база, цялата подкрепа на цялата държава, ами излиза срещу Славия, Локомотив (София), Пирин или Дунав (Русе), и накрая и съдията те реже. Това беше тоталната картина. Единствено помежду си си го мереха кой повече го подкрепят - едните 40%, другите 60%, и мрънкаха от съдиите. Но само в мачовете между тях, защото в останалите мачове през сезона бяха тотално подкрепяни.

И сега, когато се появи Лудогорец и завзе тази територия - освен че имат силен отбор, вече не по партийна линия, а по финансова, заради бизнеспроекта на Домусчиев, ревнаха. "Ау, ама Лудогорец", "ау, ама БФС", "ау, ама съдиите", "ау, ама комисията" - те били нечестни шампиони. Извинявайте, пречи ви Лудогорец да сте Левски и ЦСКА, които бяхте? Извинявайте много - и на "Герена", и на "Армията", дано да им стане стадионът, последните години са с по 6-7-8 до 10-11 чужденци. Разликата е, че онзи в Разград има пари и вади за качествени, а тези тук се мъчат да спасяват положението с някакви гастербайтери и ментета.

Левски и ЦСКА отдавна не са това, което бяха. Нито школите им са каквито бяха, да изкарват юноши, които да продават или да ги налагат като собствени кадри, за което публиката им да се възторгва. А не да въздиша по Кареасо, Юга, Цунами и Мунами. Лудогорец им е виновен. Да, подпират го съдиите. Да, спорните положения винаги са за Домусчиев и компания. Да, и в преките двубои е имало несправедливости, но не са толкова, колкото те се опитват да го изкарат.

Бий ги в прекия двубой. Да, ако съдията ти отмени три гола и даде две дузпи, ще е революция. Да, тънки са моментите, но никога не са били нещо "уау", което е променило хода на историята. Да си оправят школите, да изкарват юноши, да взимат качествени чужденци. Левски и ЦСКА имат публиката, имат успехите назад в годините. Имат и медийната подкрепа, защото няма какво да се лъжем - Лудогорец е в тъмната страна на Луната. Оставям на страна някои зависими, ако има такива, по финансови причини, от Домусчиев и Лудогорец, медиите са овладяни, логично и обяснимо 90% от привърженици на Левски или ЦСКА.

В този смисъл медийната среда не би трябвало да пречи на Левски и ЦСКА. Този синьо-червен плач, че им пречи Лудогорец много ме дразни. Всичко си зависи от хората на "Герена" и от директорите на "Армията". Ами да скачат и да борят Лудогорец, но ето - те ще играят 8 мача в Европа, а на "сини" и "червени" тази година не им видяхме носа извън Калотина", каза известният журналист.

Очаквайте в понеделник (30 септември) Крум Савов в "Sportal.bg - подкаст"!

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти