Барселона отчая пореден съперник в Ла Лига, но си тръгна сериозно притеснен

Барселона продължи безкомпромисната си серия в Ла Лига с шеста победа от шест мача, след като разгроми Виляреал с 5:1 като гост. Роберт Левандовски (20’,35’) вкара първите два гола, но още преди почивката Айосе Перес (38’) намали. През второто полувреме каталунците прегазиха домакините след точни удари на Пабло Торе (58’) и два на Рафиня (75’,83’), а Левандовски дори пропусна дузпа.

Другата голяма новина от двубоя е контузията на вратаря на Барса Марк-Андре тер Стеген, за който има информации, че е извадил капачка на дясното си коляно. Това се случи точно преди паузата, точно когато германецът беше спасил сигурен гол, с който резултатът щеше да бъде изравнен. Така сега в Барса чакат с притеснение подробности за състоянието на стража.

Така тимът на Ханзи Флик продължава да бъде убедителен лидер на 4 точки пред Реал Мадрид. За Виляреал пък това е първа загуба през кампанията.

Двубоят се превърна в лавина от събития и спокойно можеше да завърши при съвсем друг резултат. Греди, пропуски сам срещу вратаря, отмяна на попадения от ВАР и т.н. направиха от срещата зрелище.

В този мач Флик смело заложи на доста млади и неопитни футболисти, но те не го подведоха. В стартовия състав попаднаха дълбоката резерва Пабло Торе, 19-годишният централен защитник Сержи Домингес (с 1 мач в Ла Лига досега), както и 22-годишният ляв бек Жерард Мартин (с 4 мача в Ла Лига досега).

Виляреал също се представя силно и при успех тази вечер ще се доближи на точка до Барса. Нападателят на националния тим на Испания Айосе Перес, който има три гола от началото на шампионата, би трябвало най-много да притеснява Марк-Андре тер Стеген.

Още във втората минута съдията показа жълт картон - на капитана на домакините Дани Парехо, който влезе грубо в краката на Пабло Торес. Четири минути по-късно каталунците извадиха късмет, след като оставиха двама играчи на Виляреал срещу един техен в наказателното поле, но Никола Пепе не успя да засече добре.

В осмата топката се оказа в мрежата на Тер Стеген след прехвърлящ удар на Йереми Пино, но попадението не беше зачетено заради засада на младия испанец.

Играчите в жълто продължиха да бъдат по-опасни и в 13-тата малко не им достигна, за да поведат в резултата. Тогава първо Тер Стеген спаси удар на Пепе, а веднага след това Кунде блокира добавка.

След това дойде силен период за Барса. В 17-ата първо Ямал удари греда, а след това с гола се разминаха последователно Рафиня и Педри.

При следващия си шанс "блаугранас" вече поведоха. Това се случи в 20-ата, когато Пабло Торе отлично изведе Левандовски и той копна над вратаря за 1:0.

Като по чудо в 28-ата полякът не удвои, след като получи пас от Кунде на далечната греда. Получи се рикошет, след което вратарят Конде се намеси с дясната си ръка.

В ответната атака пък шансът покри каталунците. Тогава Перес прехвърли Тер Стеген, но прехвърли и вратата. В случая беше вдигната засада, но повторенията не убедиха напълно, че такава е имало и при гол щеше да има щателно изчисление на разстоянията.

Барселона стигна до втори гол в 35-ата, когато включване на Ерик Гарсия доведе до рикошет, след който Левандовски отблизо насочи топката в мрежата за 2:0.

Виляреал върна единия гол след само три минути чрез Айосе Перес, който беше точен на празна врата. Грешка в защита на Барса допусна Сержи Домингес, който покри засадата.

Изравняването изглеждаше сигурно в 43-тата, когато Пепе се откъсна сам срещу Тер Стеген, но вратарят успя да отрази удара му. При последвалия корнер обаче Тер Стеген се контузи и беше заменен от Иняки Пеня.

Преди паузата остана време за сериозен пропуск на Айосе дълбоко в добавеното време.

"Де ла Серамика" избухна в 50-ата минута след точен диагонален удар на Пепе, но голът не беше признат заради маркирана засада на нападателя. Малко след това вратарят Пеня отрази друг силен шут на бившия играч на Арсенал, а домакините имаха и претенции за дузпа.

В 52-рата пък напречната греда спаси каталунците след засичане на Пино.

Барселона поведе с 3:1 в 58-ата след удар на Пабло Торе. Халфът имаше и шанс, че топката се отклони в тялото на Логан Коща и стана неспасяема за вратаря.

Набралите увереност футболисти на Ханзи Флик даже можеха да дръпнат с 4:1, но в 67-ата Левандовски уцели греда от дузпа. Тя беше отсъдена за нарушение на Байи срещу Ямал, за което сигнализира ВАР, тъй като на главният рефер не го видя първоначално.

Буквално секунди, все още в тази 67-а минута, Рафиня пропусна от чиста възможност.

Веднага след това последва атака на Виляреал, завършена точно с глава от резервата Тиерно Бари, но се оказа, че нападателят е бил в засада.

В крайна сметка гостуващият отбор стигна до четвърти гол, дело на Рафиня в 75-ата, като и тук имаше рикошет.

Осем минути след това бразилецът се разписа още веднъж след изумителна асистенция на Ямал.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти