Винисиус влезе от пейката и поведе Реал към успеха над Еспаньол

Реал Мадрид постигна победа с 4:1 над Еспаньол в домакинството си от 6-ия кръг на Ла Лига. Успехът обаче дойде по-трудно от очакваното, като домакините на "Сантиаго Бернабеу" трябваше да правят обрат. Автогол на Тибо Куртоа даде преднина на каталунците в 54-тата минута, но Даниел Карвахал изравни в 59-ата, а след това на терена от резервната скамейка се появи и Винисиус Жуниор, който помогна за следващите две попадения на "белия балет". Бразилецът първо асистира на Родриго за втория гол в 75-ата минута, а след това сам реализира третия в 78-ата минута. Последното попадение пък бе дело на Килиан Мбапе от дузпа в 89-ата минута.

Карло Анчелоти бе избрал да даде шанс на Арда Гюлер в този мач, който действаше в предни позиции с Килиан Мбапе и Родриго, докато Винисиус Жуниор бе оставен на пейката. В средата на терена пък си партнираха Джуд Белингам, Лука Модрич и Федерико Валверде.

Маноло Гонсалес заложи на Хавиер Пуадо и Уалид Чедира в атака. Алваро Техеро и Жофре Карерас бяха на двете крила, а в средата на терена си пратнираха Пол Лозано и Алекс Крал.

Още в началото Арда Гюлер се прояви с хубаво включване в наказателното поле и остър пас в близост до вратата, но стражът на гостите внимаваше и пресече подаването.

В 7-ата минута Едер Милитао изненадващо се озова в наказателното поле на Еспаньол и получи прекрасен пас от Родриго, като изскочи очи в очи с вратаря, но вместо да стреля реши да подава и сбърка.

Реал усилваше натиска и в 10-ата минута Килиан Мбапе бе изведен от Арда Гюлер на стрелкова позиция, но вратарят Жоан Гарсия внимаваше и блокира удара отблизо на французина.

При последвалия корнер Едер Милитао стреля с глава, но над вратата.

В 14-ата минута последва нова възможност за домакините. Арда Гюлер пробва далечен изстрел и Жоан Гарсия трябваше да прави ново спасяване.

В 19-ата минута шанс да обстрелва вратата се откри и пред Фран Гарсия, но отново вратарят на гостите бе на правилното място, за да укроти топката в ръцете си.

Минута по-късно домакините създадоха най-добрата си атака до момента. Килиан Мбапе получи пас в коридор в пеналта и веднага шутира към вратата, но отново Жоан Гарсия бе непробиваем.

В 36-ата минута и Джуд Белингам отправи далечен изстрел, но и този път топката попадна право в ръцете на вратаря.

Еспаньол рядко минаваше в половината на съперника, но в 39-ата минута Хави Пуадо реши доста смело да опита да прехвърли от центъра излезлия напред Тибо Куртоа, но прехвърли и вратата.

В 41-вата минута дойде първата по-спорна ситуация от съдийска гледна точка. Защитник на Еспаньол удари с ръка в лицето Фран Гарсия докато пазеше топката в собственото си наказателно поле. Реферът обаче прецени, че няма умисъл и не посочи бялата точка.

И втората част започна както и първата. Още в първите секунди Реал организира атака, завършила с удар на Мбапе, спасен от вратаря.

Еспаньол обаче също показа зъби и в 47-ата минута Жофре Карерас отправи първия по-опасен изстрел към Тибо Куртоа, като топката мина над напречната греда.

Секунди по-късно Карлос Ромеро отне топката пред наказателното поле и шутира изключително опасно, като по чудо топката прелетя на сантиметри от дясната греда.

Събитията бързо се пренесоха пред другата врата и в 50-ата минута Белингам стреля силно, но отново Жоан Гарсия отрази удара му.

В 54-ата минута почти от нищото Еспаньол поведе в резултата. Гостите организираха контраатака по лявото крило, Жофре Карерас напредна на скорост и почти от аутлинията опита остро центриране във вратарското поле, където топката се удари в крака на Тибо Куртоа и се озова във вратата му за 0:1.

Реал се нуждаеше от само пет минути, за да изравни. В 59-ата минута първо далечен удар на Феде Валверде затрудни вратаря, който все пак спаси. Топката попадна в Карлос Ромеро, в близост до вратата, но той твърде лесно позволи на Белингам да му я отнеме и да подаде успоредно на голлинията, този път Жоан Гарсия не се намеси убедително и позволи кълбото да мине под плонжа му и да стигне до Дани Карвахал, който го вкара в мрежата за 1:1.

Това даде криле на Реал, който отново се хвърли в атака. В 64-тата минута Килиан Мбапе напредна на скорост и с пета подаде за Родриго, чийто изстрел обаче профуча покрай вратата.

Гостите обаче продължаваха да са опасни и отново в центъра на събитията бе Жофре Карерас, който в 68-ата минута изстреля мощен снаряд към Куртоа, който трябваше да прави важно спасяване.

В 73-тата минута пред вратата на каталунците отново стана горещо. Фран Гарсия на два пъти шутира, но и двата му удара бяха блокирани, а впоследствие топката стигна и до Мбапе, който обаче прати кълбото над напречната греда.

В 75-ата минута логичното се случи и Реал направи обрат. Винисиус Жуниор по прекрасен начин с външен фалц прати топката във вратарското поле, където Родриго бе на правилното място, за да засече кълбото в мрежата за 2:1.

В 78-ата минута "белият балет" добави трети гол. Домакините се възползваха от грешка на съперника в средата на терена, топката попадна в Мбапе, който изведе на скорост Винисиус Жуниор, а той хладнокръвно прати кълбото във вратата за 3:1.

В 89-ата минута Реал вкара и четвърти гол. Еднрик изработи дузпа за кралския клуб, след като бе задържан от Карлос Ромеро. Дузпата бе доста дискусионна, тъй като нарушението изглеждаше извън наказателното поле, но съдията така и не промени решението си и след разглеждане с ВАР и Килиан Мбапе реализира от бялата точка за 4:1.

В крайна сметка Реал Мадрис си свърши отлично работата и прибави нови три точки в актива си, като вече има 14 и излезе на 2-рото място в таблицата, само на точка зад лидера Барселона, който обаче е с мач по-малко. Еспаньол пък се намира на 13-ата позиция със 7 точки в актива си.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти