Илиан Илиев: Всички мечтаем, но с ясната представа, че ще е много трудно

Старши треньорът на Черно море и националния отбор на България Илиан Илиев даде интервю пред Sportal.bg в навечерието на коледните празници. През 2023 година варненският специалист изведе "моряците" до небивал успех - зимен първенец в родния футбол, а през есента наследи Младен Кръстаич начело на "лъвовете", записвайки ремита с Унгария и Сърбия в европейските квалификации. Ето какво сподели бившата звезда на Левски и Бенфика пред нашата медия:

Годината на Илиан Илиев в две изречения? - Годината мисля, че е доста положителна, особено втората ѝ половина, за което се радвам, разбира се. Говоря за отбора на Черно море и за треньорския ни състав. Надявам се 2024 година да продължи по същия начин.

Ключът към успеха изглежда е в това, че бяхте оставен да работите на спокойствие няколко сезона. - Това наистина е едно от нещата - че работим толкова време с тези футболисти. Те знаят, че ние сме хората, които отговарят за спортно-техническите въпроси, това наистина са важни неща. Но от значение са също така трудът и опитът. Говоря и за треньорския екип, и за футболистите. Най-важното обаче е, че ние не залитаме в крайности да се главозамайваме след два-три успеха или обраното - след два-три неуспешни мача да изпадаме в паника. Това футболистите на Черно море го знаят много добре. Успяваме да балансираме, за разлика от по-млади колеги, които след три-четири мача мислят, че са Гуардиола, а след още три-четири мача казват, че футболистите ги провалят. Тези неща при нас ги няма, държим този важен баланс през годините, не говоря само за този сезон.

Да очакваме ли нови попълнения? - Засега няма нищо. При нас така са сложени нещата, че за да вземем нов футболист, трябва да освободим някой друг, да се разделим с някого. Нямаме екстра за нови попълнения, на този етап нямаме нови набелязани хора.

Половин Варна мечтае. Как спирате футболистите да не летят в облаците? - Наистина феновете на Черно море мечтаят, както и ние. Казвам, че сме прекалено амбициозни - те знаят това. На всеки му се иска, разбира се. Целта реално е да успеем да се задържим в тройката. Тежък сезон и трудни мачове ни чакат. Зад нас в класирането има отбори с тройно и четворно по-големи бюджети, които също са амбицирани. Всички мечтаем, но с ясната представа, че ще е много трудно.

Лудогорец и ЦСКА ли са основните ви конкуренти и очаквате ли удари под пояса през пролетта? - Казах ви, че сега сме в тройката, но зад нас има отбори, които имат достатъчен ресурс да се конкурираме. Не са само тези два отбора конкуренция в първенството. А за удари под пояса - винаги казвам, че се надявам всичко да е честно. Макар че винаги в нашия футбол има едно "ако".

- Оптимист ли сте за бъдещето на националния отбор? Работихме една седмица с момчетата, беше турболнетна обстановка. Постоянно се говори, че нямаме футболисти, че не се работи в клубовете - мисля, че успяхме да покажем с националния отбор, че не е чак такава черна истината. Надявам се да продължим така и футболистите отново да показват, че имат талант и могат да демонстрират нещо повече от това, което беше досега. Да, в първите мачове се видя, че има някаква надежда, но още сме далеч от това да постигнем по-трайни резултати. В момента се работи върху контролите през пролетта, но няма нищо конкретно. В смисъл такъв, конкретно е, когато вече има подписан договор. Имаме два контролни мача през март, а след това през юни. Ще мислим за това обаче малко по-натам, сега сме в период на почивка, а след това искаме да направим добра подготовка с Черно море за втория полусезон.

- Къде ще посрещнете Нова година? Ще се съберем на едно място с приятели. Важното е да сме живи и здрави - това си пожелавам за 2024 година. За всичко друго ще се опитаме, пък ако не можем да го направим, поне ще сме пробвали.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти