Световните шампиони на чук Кацберг и Роджърс гледат към Париж и още по-надалеч

Канадските спринтьори и многобойци са с много успехи в историята на леката атлетика, но на последното световно първенство Канада грабна и двете титли на чук. Етан Кацберг триумфира при мъжете, а Камрин Роджърс при жените в унгарската столица Будапеща.

Двамата шампиони са млади – Кацберг е само на 21, а Роджърс на 24, което предвещава блестящи кариери и бъдещи успехи за „кленовите листа“.

Роджърс бе втора на световното първенство в Орегон 2022, а година по-късно се окичи със световната титла. Кацберг имаше сребро от Игрите на британската общност през 2022-а. Бившият баскетболист е висок 1.98 и в квалификациите в Будапеща направи канадски рекорд с 81.18. На финала Етан бе дори още по-добър – 81.25 и изненадващо злато след пет световни титли на Павел Файдек (Полша).

Козовете на канадеца са треньора му Дилан Амстронг (бронзов медалист на гюле от олимпийските игри в Пекин 2008) и консултантът му легендарния съветски чукохвърляч Анатоли Бондарчук, който сега живее в Канада.

Двамата канадски световни шампиони са от Британска Колумбия (западния бряг на Канада с най-голям град Ванкувър), но се виждат само по състезания.

Етан тренира с Амстронг и Бондарчук в Камлопс – малко градче в Британска Колумбия, а Камрин скоро завърши Университета на Калифорния след като спечели университетските титли през 2019-а, 2021-а и 2022-а. Тя вече има професионален договор с Найки.

Преди олимпийските игри в Париж напрежението се покачва, тъй като двамата отиват там като световни шампиони. Роджърс се класира пета на олимпийските игри в Токио, а Кацберг ще направи дебют на най-големия спортен форум.

Там двамата спецове в една от най-сложните дисциплини в атлетиката ще бъдат на 22 и 25 години, което означава, че могат още дълго да властват в сектора.

atletikabg.com

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти