Нигерийски спринтьор отнесе 6 години наказание за допинг

Нигерийският спринтьор Дивайн Одудуру получи 6-годишно наказание за нарушения на антидопинговите правила. От Съюза за чиста атлетика обявиха обявиха решението в края на миналата седмица, заявявайки, че има “сериозни доказателства“ срещу носителя на сребърен световен медал за юноши.

Нарушенията са притежание на забранени вещества и опит за използване на забранено вещество или метод.

Случаят на Одудуру беше свързан с този на съотборничката му Блесинг Окагбаре, която беше наказана за 11 години заради допинг през 2022 г.

“Ние сме много доволни от изхода на този въпрос, като се има предвид неговият особено тежък характер, разкриващ зловещото споразумение между спортисти и други лица в умишлени планове за корумпиране на атлетиката на най-високо ниво“, каза Брет Клотиър, ръководител на AIU.

Одудуру беше временно отстранен на 9 февруари.

Случаят на Окагбаре излезе наяве, след като американските прокурори обвиниха терапевта Ерик Лира в доставяне на лекарства за подобряване на постиженията на спортисти на Олимпийските игри в Токио.

Лира е изправен пред 10 години затвор, след като се призна за виновeн по обвиненията.

34-годишната Окагбаре беше изгонена от Олимпиадата в Токио точно преди полуфиналите на 100 метра при жените, след като стана ясно, че е дала положителна проба за човешки хормон на растежа при извънсъстезателен тест в Словакия преди отложените игри през 2020 г.

Телефонът на Окагбаре беше конфискуван от митническата и гранична служба на САЩ, когато тя се завърна в Съединените щати, а жалбата на Федералното бюро за разследване изложи “силно инкриминиращи текстови и гласови съобщения“ с Лира.

Тя беше наказана за употребата на множество забранени вещества и за това, че не сътрудничи на разследването.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти