Пол Тергат ще е посланик на Световното по крос кънтри

Пол Тергат беше обявен за посланик на Световното първенство по крос кънтри, което ще се проведе в Австралия. Многократният златен световен медалист по крос кънтри от Кения ще бъде в Батърст за състезанието на 18 февруари.

Тергат е един от великите в бягането на дълги разстояния и историята на успеха му наистина започва в кроса. Първата от петте му индивидуални световни титли по крос кънтри бе спечелена в Дърам през 1995 г. и той продължи да печели злато на следващите четири издания – в Стеленбош през 1996 г., Торино през 1997 г., Маракеш през 1998 г. и Белфаст през 1999 г.

Кросът проправи пътя за постиженията му на шосе и писта, които включват множество световни рекорди, две световни титли в полумаратон, два сребърни медала на олимпийски игри на 10 000 метра и три медала на 10 000 метра – два сребърни и един бронзов – на световно първенство. .

“Кросът винаги ще бъде специално събитие в моята атлетическа кариера. Навява много носталгични и приятни спомени, защото това наистина е мястото, където моята дълга лекоатлетическа кариера се зароди, разви и разцъфтя, с пет поредни титли на световно първенство по крос кънтри между 1995 и 1999 г.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти