Рилски спортист надигра Левски на старта на НБЛ

Отборът на Рилски спортист постави успешно начало на сезона си в НБЛ. Възпитаниците на старши треньора Людмил Хаджисотиров записаха успех над Левски с 89:73 (22:18, 23:18, 23:19, 21:18) в един от най-интересните мачове на първия кръг в родния шампионат.

И в двата тима имаше липсващи състезатели, като в състава на “сините” това бяха чужденците Алън Арнет и Джон Флорвиъс, които все още не са картотекирани. За гостите от Самоков пък отсъстваха дълготрайно контузеният Мирослав  Васов и американецът Еван Бати.Следващият мач на столичани е на 17 октомври, когато момчетата на Димитър Ангелов гостуват на Спартак Плевен. Още тази сряда пък Рилски спортист започва европейското си приключение във ФИБА Къп с двубой срещу Мехелен на своя територия.

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:Очаквано с оглед съставите на двата отбора, Рилски спортист бе по-активният отбор в началото на срещата и записа серия от 2:7 в своя полза, за да се отскубне напред в резултата още от първите няколко минути. Гостите от Самоков използваха удачно ръстовото си предимство и благодарение на поредни борби в нападение преднината им достигна седем точки при 4:11 чрез кошове на високите Александър Янев и Димаджио Уигинс. След прекъсването от Димитър Ангелов настъпи възход в представянето на домакините, които скъсиха изоставането си до едно притежание, преди Брендън Рандълф и Янев да възстановят актив от пет точки за носителите на Суперкупата на България при 9:14. 

С добри изяви за младата формация на Левски се отличиха Момчил Кадиев и Николай Михайлов, като въпреки очевидната разлика в класите двубоят продължаваше да е равностоен при 15:18 в полза на Рилски спортист. Агресията в офанзивен план от страна на самоковци доставяше на тима възможност да печели лесни точки на сметката си от наказателната линия, като Уигинс и Чавдар Костов бяха точни за 15:22. Последните три точки за четвъртината обаче бяха отбелязани от отбора на Левски и "сините" скъсиха дистанцията до четири след края на частта при 18:22. ВТОРА ЧЕТВЪРТ:С пет поредни точки от страна на Николай Михайлов тимът на Левски продължаваше да се държи близо до своя опонент и в началните минути от втората четвърт. От другата страна обаче ударите от страна на Рилецо ставаха все по-здрави, като две тройки на Деян Карамфилов и Васил Попов спомогнаха за това дистанцията да се запази в рамките на шест точки при 23:29. Възпитаниците на Людмил Хаджисотиров обаче започваха да установяват доста по-сериозен контрол над случващото се на паркета и в средата на втората четвърт разликата за първи път се покачи до двуцифрените измерения при 27:38 в полза на гостите. 

Домакините въртяха топката добре по периметъра и стигаха до отворени стрелби, но финалният им продукт не беше на висота и поради това Рилецо продължавше да покачва аванса си - 27:40 след нов кош на Чавдар Костов. Столичани обаче затвориха първото полувреме по успешен начин и благодарение на опита на Златин Георгиев и доброто му взаимодействие с юношата Момчил Кадиев дистанцията между двата отбора падна до девет точки при 36:45 след 20 минути игра.ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:По традиция Рилски спортист постави вихрено начало на третата четвърт, записвайки минисерия от четири безответни точки на сметката си, за да възстанови двуцифрената преднина в своя актив при 36:49. Брендън Рандълф и Александър Янев пък се отчетоха с по една тройка, като между тях Николай Михайлов също бе точен от далечно разстояние, за да бъде поставена 16-точкова разлика към средата на третия период при 39:55. 

Все пак отборът на Левски не се предаде и скъси наполовина изоставането си, за да се доближи на осем точки зад съперника при 51:59 след кошове на Златин Георгиев и Райън Райт. Нелеп пропуск под коша на самоковци на Райт обаче помогна на Рилски да се спаси от ситуацията и да се измъкне отново напред с десет разлика при 51:61. Идентична дистанция се запази до края на третата четвърт, като Рилски все пак се измъкна с 13 напред след кош със сирената на Чавдар Костов за крайното 55:68 в полза на гостите преди старта на финалния период. ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:Момчетата на Хаджисотиров вече бяха пределно мотивирани да затворят мача в своя полза, като Брендън Рандълф, Денислав Вутев и Деян Карамфилов се погрижиха разликата отново да се вдигне до 16 точки при изиграни около две минути и половина до финалната сирена - 59:75. Въпреки това Асен Великов и Райън Райт намалиха дистанцията до 10 точки при преполовяването на четвъртината, преди тройка на Деян Карамфилов да повлияе на устрема на домакините - 66:79 в полза на Рилски спортист. Натрупването от няколко поредни безуспешни атаки за отбора на Левски наклониха везните сериозно в полза на гостите от Самоков, които се доближиха до победата след забивка на Димаджио Уигинс за 66:81 при оставащи точно 180 секунди до края на редовното време. В крайна сметка Рилски спортист не позволи обрат в резултата и с хладнокръвие затвори срещата в своя полза чрез крайното 71:86. 

Брендън Рандълф завърши с 16 точки и 5 борби за победата на Рилски. Димаджио Уигинс наниза 14 точки и хвана 12 борби, Чавдар Костов, Александър Янев и Деян Карамфилов реализираха по 11 точки, а Васил Попов се включи с 10 точки от пейката.Златин Георгиев дебютира повторно за Левски с 19 точки, 7 борби и 12 асистенции. Райън Райт допринесе с дабъл-дабъл от 19 точки и 10 борби, а Николай Михайлов се отчете с 11 точки.ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ:ЛЕВСКИ: Лъчезар Димитров, Марио Боянов, Николай Михайлов, Златин Георгиев, Райън РайтРИЛСКИ СПОРТИСТ: Брендън Рандълф, Крис Минков, Чавдар Костов, Александър Янев, Димаджио УигинсСнимки: start-photo.bg

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти