Стоичков и Любо Пенев правят на пух и прах шампионския отбор на Левски

Христо Стоичков започва да играе в ЦСКА в началото на 1985 г. През следващите пет години той се превръща в любимец на "червена" България, като реализира над 100 гола за армейците. Броят на трофеите, които Ицо печели на "Армията" до 1990 година, също е забележителен - три шампионски титли, четири Купи на България, четири Купи на Съветската армия и една Суперкупа на България. Общо 12 трофея за пет сезона и половина, плюс полуфинал в европейските клубни турнири и "Златната обувка". Камата става още по-голям любимец на агитката от Северната трибуна със своите четири гола за 5:0 над Левски, а от историята на ЦСКА надничат и други големи мачове от този период. Такъв определено е финалът за Купата на България през 1988 г. Да разровим скрина и да се върнем на 11 май преди 34 години.

През сезон 1987/1988 г. Левски печели шампионската титла и Купата на Съветската армия. "Сините", водени от Васил Методиев - Шпайдела, са на крачка от златен требъл, като за целта трябва да спечелят и Купата на България. Безспорно голямата звезда в състава от "Герена" е Наско Сираков, който се намира в отлична форма - 31 попадения в 36 срещи. Нападателят вече е спазарен за Сарагоса, като е впечатлил испанците година по-рано в турнира за КНК. По пътя към финала "сините" елиминират без проблеми Ботев (Враца), Спартак (Варна) и Пирин (Благоевград)

Другият финалист е ЦСКА. "Армейците" на Димитър Пенев имат труден старт в състезанието - справят се след продължения със Спартак (Пловдив) под тепетата, като Стоичков пропуска дузпа в началото, а Любослав Пенев се превръща в герой с голове в 93-ата и 114-ата минута. Любо вече е сред топ нападателите в родния футбол, като в края на 1988 г. вкарва феноменален гол срещу Славия, промъквайки се като Марадона покрай четирима защитници. В следващия етап ЦСКА отстранява Ботев (Пловдив), а на полуфинала Емил Костадинов торпилира славистите с ранен гол.

За финала на трибуните на "Васил Левски" се стичат 50 000 зрители, които стават свидетели на мач с много положения и голове. Преди първия съдийски сигнал на Величко Цончев коментаторът Николай Колев - Мичмана определя двубоя като най-важният за годината в българския клубен футбол - Левски гони требъл, а ЦСКА иска да зарадва привържениците си с купата по случай 40-годишния юбилей на клуба. 

Димитър Пенев хвърля в боя триото Костадинов, Пенев и Стоичков, като от втора позиция атакува Петър "Патрик" Витанов. Средата на терена за "червените" се държи от Ивайло Киров и Костадин Янчев, а на вратата е Румен Апостолов. От състава на Пената отсъства опитният Красимир Безински. При "сините" сериозните липси са две - наказание вади от финала Емил Велев - Кокала, а с контузия е ветеранът Емил Спасов. Под рамката на шампионите е Борислав Михайлов, който пази на финала с фланелка на Дания. Капитан на Левски е левият бек Петър Петров, а атакуващата мощ на "сините" е в краката на Сираков, Божидар Искренов, Георги Йорданов - Ламята и завърналия се от Пловдив Петър Курдов.

Преди мача става ясно, че ръководствата на двата гранда са взели колективно решение приходите от продадените билети за финала да отидат в касата на Софийския университет "Св. Климент Охридски", който през есента на 1988 година ще отбележи своя 100-годишен юбилей. 

Началото е за армейците - в седмата минута Стоичков се изстрелва към наказателното поле на "сините" с бързината на Бен Джонсън, изпреварвайки Михайлов и Краси Коев - 1:0 за ЦСКА! В 13-ата минута обаче националът Николай Илиев изравнява с глава след грешка на вратаря Апостолов. През първото полувреме Любо Пенев е във вихъра си, като на два-три пъти буквално скрива топката на "синята" отбрана по левия фланг. При една от тези ситуации Ел Голеадор центрира към Стоичков, който е подкосен в наказателното поле - дузпа. Елегантно Пенев праща Боби Михайлов в другия ъгъл и "червените" отново повеждат.

След почивката идват силни минути за Левски, като шампионите докосват изравняването. Петър Петров обаче пропуска от чиста позиция, а в един момент Ламята също е неточен при изгодна ситуация за гол. В 85-ата минута Витанов стреля мощно от средна дистанция и опъва мрежата за 3:1. Няколко минути по-късно Патрик е изведен на стрелкова позиция отляво и Михайлов отново трябва да бърка в мрежата си - 4:1 и категоричен успех за ЦСКА! По време на награждаването Камата и Сираков се прегръщат приятелски, но куриозно церемонията не е показана пряко по телевизията и "влиза" като кадри само в спортната емисия на "По света и у нас". Така армейският отбор пeчели Купата на България навръх своя юбилей, като за първи път от 19 години "червените" отбелязват четрири гола на "сините".

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти