На 16 стъпки от историята

Лидерът на Голдън Стейт Уориърс Стеф Къри се нуждае от само още 16 успешни изстрела от далечно разстояние, за да се превърне официално в най-великия стрелец, който баскетболът отвъд океана някога е виждал. Звездата на “войните” има 2,958 тройки на сметката си, като изостава единствено от великия Рей Алън, чиито 2,973 точни стрелби отдалеч заемат върха в класацията по най-много тройки в редовния сезон.

33-годишният Къри, който бележи страхотните 41% от опитите си зад арката при средно по 13.2 взети стрелби от тази зона, ще има шанса да счупи рекорда на Алън още идната нощ. Макар и да изглежда почти невъзможен вариантът Стеф да наниже 16 изстрела в предстоящия мач срещу Портланд Трейл Блейзърс, самият той не изключва именно това да се случи, като заедно с това да подобри постижението на своя съотборник Клей Томпсън от 14 тройки в един мач, поставено през 2018-а.

“Всичко е възможно. Колко ми трябват да го настигна - 15? Това е забавно, защото рекордът за най-много тройки в един мач (14) принадлежи на Клей (Томпсън), така че ще видим. Никак не ме е срам от това да стрелям, особено в последно време, така че ще видим какво ще е темпото на двубоя. Не си поставям това да подобря рекорда още в следващия мач като абсолютна цел №1, но и по-луди неща са се случвали”, заяви Къри.Старши треньорът на Уориърс Стив Кър пък е готов да даде картбланш на Стеф: “Според мен той ще стреля доста срещу Портланд. Той е Стеф Къри, при него всичко е възможно”, сподели наставникът.

Дори и да не успее да сътвори най-великото индивидуално представяне от стрелец с евентуални 16 тройки срещу разтърсения от проблеми тим на Блейзърс (Лилард и МакКълъм са с контузии), Стеф Къри ще получи още редица възможности да подмине Алън, че и даже да се превърне в първия баскетболист в историята, достигнал до 3000 успешни стрелби от дистанция в редовния сезон на НБА. 

Три дни след двубоя с Портланд, Голдън Стейт гостува последователно на Филаделфия и Индиана, където най-вероятно вечният рекорд на Рей Алън ще остане в историята и НБА ще има нов крал на стрелбата от тройката - Стеф Къри.

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти