Кристина Тимановска продава на търг сребърния си медал от Европейските игри през 2019

Беларуската лекоатлетка Кристина Тимановска, която влезе в конфликт с ръководството на делегацията на страната на Олимпиадата в Токио, пусна на търг сребърния си медал от Европейските игри през 2019 година. Съобщението за продажбата е публикувано в платформата eBay.

През 2019-а Тимановска спечели два сребърни медала на Европейските игри - един в отборната надпревара и един на 100 метра. Състезателката пусна за продажба отличието от спринта. Началната цена е 5000 долара.

Кристина Тимановска ще се върне в Беларус, когато е безопасно

Със средствата ще бъдат подпомогнати спортисти, който са преследвани от властите в своите страни.

На 1 август в Токио 24-годишната Тимановска предизвика скандал, след като разкри, че треньорите ѝ, раздразнени заради позицията ѝ по спортни въпроси, ѝ казали да си стяга багажа и да тръгва за летището, още преди да е участвала на олимпийските игри.

Тя отказа да се качи на самолет, за да се върне в Беларус и потърси помощта на японската полиция на летището, а след това отседна за два дни в посолството на Полша, преди да отлети за Варшава през Виена.

МОК открива дисциплинарно разследване по случая с Кристина Тимановска

Първоначално беларуският национален олимпийски комитет беше заявил, че треньорите са отстранили Тимановска по лекарско предписание заради емоционалното ѝ и психологическо състояние. След това на двамата специалисти бяха отнети акредитациите.

В момента Тимановска е със семейството си във Варшава където тя потърси политическо убежище.

Още от Париж 2024

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти