Балкан спря негативната си серия с труден успех в "Арена Ботевград"

Отборът на Балкан (Ботевград) записа 16-ата си победа от началото на редовния сезон в Националната Баскетболна Лига и по този начин спря негативната си серия от две поредни поражения. Момчетата на старши треньора Йовица Арсич пречупиха коравия тим на Академик (Пловдив) с 85:75 (25:14, 15:23, 26:18, 17:16) в двубой от предпоследния 26-и кръг на първенството. Срещата беше без значение за крайното класиране на "зелените", които вече имат актив от 16 победи и 7 загуби през сезона. Академик пък изигра последния си мач от редовната кампания, като тимът на Йордан Янков остава временно на четвъртото място с баланс от 11 успеха и 13 поражения.

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:Николай Николов поведе Академик към ранен аванс от четири точки, но Балкан се съвзе по най-бързия начин и поведе с точка след кошове на Дарко Балабан и Божидар Аврамов - 5:4. Двубоят се развиваше на много бързо темпо в първите четири минута игра, като мачът преминаваше през скоростна смяна на водачеството - 9:8 в полза на ботевградчани. Все пак домакините най-сетне успяха да достигнат и до най-голямата си разлика в мача - четири точки, след като Крис Минков и Балабан комбинираха за серия от 5:0 - 14:10 за Балкан. Пловдивчани изгубиха концентрация след силните си първи минути и позволиха на своя съперник да увеличи серията си на 11 последователни точки, при което домакините поведоха с 21:10. 11-точковата разлика се запази до самия край на частта, който дойде при 25:14 в полза на шампионите.

ВТОРА ЧЕТВЪРТ:Вторият период започна по идентичен начин на първия, като гостите от Пловдив отново отбелязаха първите четири точки в частта, за да намалят изоставането си до 25:18. Този път обаче Балкан не успя да отговори съвсем навреме на ударите на своя съперник и Академик записа още четири точки на сметката си, чрез които направи разликата три при 25:22. Сушата в редиците на домакините достигна цели пет минути, преди Станимир Маринов най-сетне да отбележи първата точка на ботевградчани във втората част - 26:24 за Балкан. Активизирането на Балкан не притесни гостите, които успяха да си върнат преднината в мача след чудесна тройка на Васил Бачев за 29:30. Гардът на гостите бе автор и на следващите две точки в мача, но Божидар Аврамов напомни за себе си и върна паритета с невероятна тройка за 32:32. Частта приключи при три точки аванс за "зелените", които се оттеглиха в съблекалнята с актив от 40:37.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:Двата тима си размениха по една точна стрелба в откриващата минута на третата част, като двубоят продължаваше да се превръща във все по-равностоен - 42:41 за Балкан. Домакините обаче имаха сериозни проблеми с натрупаните фаулове на сметката си, след като Тауан Ейджи и Давонтей Джордан си изкараха по четири фаула. Нито един от двата тима пък не успяваше да се отскубне на по-сериозна преднина, като резултатът при оставащи около пет минути от третата част бе 48:48.Третата тройка в мача на Божидар Аврамов даде триточков аванс на ботевградчани, а веднага след това Сияни Чеймбърс и отново Аврамов успяха да пречупят своя противник и да изведат Балкан на девет точки преднина при 59:50. Превъзходството на домакините си каза думата и Балкан поведе с 11 точки преди началото на последната част - 66:55.

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:"Зелените" изпълниха плана си да запазят преднината си непокътната в първите минути на последната четвърт при 70:59 и 7 минути до края на мача. Въпреки че тройка на Николай Грозев направи разликата 13 точки, гостите не се предадоха и намалиха дефицита си до шест точки след чудесни изяви на Васил Бачев и Тони Гуджино за 75:69. И точно когато пловдивчани набраха инерция и тръгнаха смело към обрата, вездесъщият Грозев наниза нова стрелба от далечна дистанция, за да поведе Балкан към преднина от девет точки при 78:69 и 4 минути до края. Ботевградчани не си позволиха да изпуснат добрата си преднина и записаха 16-ия си успех за сезона след 85:75.

Божидар Аврамов бе най-резултатен за победителите с 16 точки и 5 асистенции, Дарко Балабан завърши с 15 точки и 5 борби, капитанът Димитър Димитров се разписа с 14 точки и 8 овладени топки, Николай Грозев влезе от пейката с 13 точки, а Сияни Чеймбърс наниза 10 и направи 6 асистенции.Обрад Томич приключи с 21 точки и 5 борби за Академик, Николай Николов вкара 20 точки и взе 8 борби, а Васил Бачев се разписа с 16 точки.БАЛКАН: Сияни Чеймбърс 10, Божидар Аврамов 16, Крис Минков 5, Димитър Димитров 14, Дарко Балабан 15 (Николай Грозев 13, Давонтей Джордан 8, Станимир Маринов 4, Тауан Ейджи, Денислав Вутев, Здравко Христов)АКАДЕМИК: Николай Титков 6, Васил Бачев 16, Николай Николов 20, Антъни Гуджино 9, Обрад Томич 21 (Томислав Минков 5, Мартин Сотиров, Адриян Секулов)СНИМКИ: Балкан

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти