Днес се навършват 39 години от европейската титла на България

На днешния ден, 27 септември, се навършват 39 години от европейската титла в женския ни волейбол.

На 27 септември 1981 година националният тим на България, воден от треньора Васил Симов, триумфира със златото на шампионата на Стария континент и отбелязва един от най-големите успехи в родната история.

Евроволей 1981 се провежда у нас от 19 до 27 септември, като предварителната фаза е в два града – София и Перник. Участниците са разпределени в три предварителни групи по четири тима.

Родните представителки са в група с Германия, Унгария и Турция, като печелят своя поток убедително с три победи.

Финалният етап се провежда в столичната зала „Универсиада“ с участието на шест тима, като се играе всеки срещу всеки.

След успеха в груповата фаза, волейболистките на България нямат спирка и продължават да мачкат, а по пътя към златния връх записват пет поредни победи. В първия си мач на 24 септември, те надиграват Полша с 3:0 гейма. Следва успех над Чехословакия с 3:1 на 25 септември. В третата си среща на 26 септември, налагат волята си над ГДР с 3:1, за да се стигне до паметния ден 27 септември. В него националките ни печелят срещу силния тим на СССР (сегашна Русия) с 3:0 (15:6, 15:13, 15:12). България извършва чудо, като преклонява считаният за непобедим отбор на СССР в три гейма  и завоюва шампионската титла на Европа!

Европейските шампионки са: Таня Гогова - капитан, Верка Стоянова, Мая Стоева, Румяна Каишева, Цветана Божурина, Анка Узунова, Росица Михайлова, Мила Рангелова, Галина Станчева, Ваня Манова, Таня Димитрова и Златка Стоичкова.

Старши-треньор: Васил Симов

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти