Руми Нейкова ще гребе на две дисциплини на Евро 2008

Олимпийската шампионка по гребане от Пекин 2008 Румяна Нейкова ще гребе на две дисциплини на предстоящото европейско първенство в Атина от 19 до 21 септември, научи Sportal.bg.Скифьорка №1 в света ще участва, както на любимата си дисциплина – скиф, така и на двойка скул с младата Кристина Бончева. Конкуренция в скифа на Нейков ще правят 5-ата от Пекин 2008 – Мирка Кнапкова от Чехия, 7-ата от Олимпиадата – Фрида Свенсон от Швеция и 11-ата Ива Орадович от Сърбия. 14-ата от Пекин испанката Нурия Домингес Асенио също е сред 18-те участнички в Атина в дисциплината скиф. Общо 8 двойки скул са заявили участие в дисциплината двойка скул на Евро 2008. Съпернички на Руми Нейкова и Кристина Бончева са 7-ите от Пекин 2008 – украинките Катерина Тарасченко и Яна Дементиева, италианките Габриела Басчели (12-та на скиф от Олимпиадата), Ерика Бело и бритнаките Кристина Стийлър и Деби Флууд (олимпийска вицешампионка на четворка скул от Пекин 2008).”Тренираме спокойно с Кристина. Мисля, че сте сме в добра форма за европейското първенство. По-важно преди шампионата на Стария континент за мен ще началото на учебната година, защото големия ми син Емил е първокласник”, каза с усмивка Руми Нейкова специално за Sportal.bg.

На скиф при мъжете за България ще гребе Мартин Янакиев. Общо 15 състезатели са заявили участие в тази дисциплина, а на-изявените от тях са Миндаускас Грисконис от Латвия, Андраз Крек от Словения, Сергей Федорцев от Русия, Йоанис Христоу от Гърция и Валентинос Софоклис от Кипър. Световните сили в гребането Великобритания, Германия и Италия са представени от по-неизвестните си състезатели Съм Таунсенд, Мартин Гулиас, и Филипо Манучи.

Петата българска лодка, която ще вземе участие на Евро 2008 е мъжката ни двойка скул лека категория Златко Караиванов и Васил Витанов. Двамата стигнаха до бронзов медал на световното първенство за младежи през тази година в Бранденбург. Общо 15 са лодките участници в тази дисциплина. Олимпийските вицешампиони от Пекин 2008 Василиос Полимерос и Димитрос Мугиос от Гърция са фаворити №1 за титлата в Атина. 11-ите от Олимпиадата Максим Гусе и Фредерик Дуфо от Франция, както и 14-ите от Пекин Жолт Хирлинг и Тамаш Варга от Унгария са другите изявени екипажи при двойките скул лека категория при мъжете.

Още от Водни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти