Най-важният мач на "Анфийлд" е днес

Над 30 хиляди ще се струпат по трибуните на стадион "Анфийлд" днес следобед. Но няма да има оглушителен тътен, който караше бетона и стоманата да вибрират в неделя, когато Ливърпул удари Манчестър Сити с 3:2 в решителен мач.

За град Ливърпул днес иде не по-малко важен ден. 15 април е дата, която изпълва със сълзи очите на хората в областта Мърсисайд и вероятно символично, на този ден обикновено вали. Преди 25 години 15 април бе прекрасен слънчев ден, но черната му прокоба още тегне над английския футбол и града на "Бийтълс".

През 1989 г. на стадион "Хилзбъро" в Шефийлд загинаха 96 привърженици на Ливърпул, тръгнали да гледат полуфинала с Нотингам за Купата на Англия.Днес в 14,45 часа местно време трибуните ще са пълни, но тихи. Ще има речи от мениджъра на Ливърпул Брендън Роджърс, както и треньорът на градския съперник Евертън - Роберто Мартинес.

Ще се изкаже и местният член на парламента Анди Бърнам, който е двигател на битката за справедливост на семействата на жертвите. Негова бе инициативата за възбуждане на нови разследвания, след като се доказа, че феновете не са загинали заради хулигански прояви, а заради полицейска и организаторска грешка.

В 15,06 - часът на трагедията, камбаните на катедралата "Сейнт Джеймс" ще забият. В малката църква недалеч от арената на "Евертън" - стадион "Гудисън Парк", също ще има скромна служба. Градът е обединен в скръбта и почитта, много семейства със смесени пристрастия в "червено" и "синьо" имат загубен близък на "Хилзбъро".

На 21 април е втората част от церемониите. Над 40 000 билета вече са продадени за мача, който ще "отпразнува живота на 96-те". Ливърпул анонсира така двубой между легенди на клуба от Великобритания и чужбина.

От едната страна ще са Кени Далглиш, Йън Ръш, Роби Фаулър, Стив Макманамън, Майкъл Оуен... Насреща излизат Ян Мьолби, Патрик Бергер, Владимир Шмицер, Дитмар Хаман, Луис Гарсия... "Труд"

Още от Футбол свят

Виж всички