Десетте най-обещаващи тийнейджъри защитници в света

Обичайно всички погледи на зрителите по време на мач са съсредоточени върху офанзивните футболисти, но за специалистите също толкова възхитителни могат да бъдат и добрите защитници. В последния списък с номинирани за наградата на УЕФА „Златно момче” всички бранители бяха от 20-годишни нагоре, така че нека се поразтърсим за талантите в по-долните възрастови групи. Тези, които са още в тийнейджърска възраст.

ХОРХЕ МЕРЕ (ИСПАНИЯ И СПОРТИНГ ХИХОН, 19 Г.)

Хорхе Мере започна кариерата си в испанския Овиедо, преди да отиде в Спортинг Хихон и да проби в първия тим на астурианци едва на 18 години. Игра в 25 мача в Ла Лига миналия сезон, помагайки на „лос рохибланкос” да избегнат изпадане в Сегунда, а и през този е титуляр. Мере е представял Испания на всяко ниво от U17 до U21, а през май бе извикан и в мъжкия национален отбор за първи път.

РИЙС ОКСФОРД (АНГЛИЯ И УЕСТ ХАМ, 17 Г.)

Рийс Оксфорд излезе на сцената в дебютния мач за миналия сезон на гости на Арсенал и блесна при победата в лондонското дерби. Титуляр в различните възрастови групи на националния тим на Англия, той владее отлично топката и може да играе и като централен защитник, и като опорен полузащитник. Започнал кариерата си в Тотнъм, през лятото бе обект на силен интерес от страна на Челси и Манчестър Юнайтед.

СЕСАР МОНТЕС (МЕКСИКО И МОНТЕРЕЙ, 19 Г.)

Сесар Монтес е редовен титуляр за Монтерей и младежките нива на националния си отбор, като се очаква да дебютира съвсем скоро и за мъжката версия на селекцията на „ацтеките”. Той е 19-годишен, висок, отличен във въздуха и блестящ в шпагатите. Остава му само да влее още физическа мощ в тялото си, за да стане страховит център халф.

ФИЛИП БЕНКОВИЧ (ХЪРВАТСКА И ДИНАМО ЗАГРЕБ, 19 Г.)

Филип Бенкович проби при мъжете на Динамо миналия сезон и после не изпусна титулярното си място. Той е импозантен физически, ала в играта му има много повече, отколкото видът му подсказва. През лятото Фиорентина се навърташе около него. Договорът му с Динамо изтича през юни 2020 г., но е малко вероятно да го изпълни докрай.

ДЖО ГОМЕС (АНГЛИЯ И ЛИВЪРПУЛ, 19 Г.)

Купен от Чарлтън миналото лято, Джо Гомес бе смятан от шефовете на Ливърпул за вложение за бъдещето, но вместо това започваше неизменно като титуляр в началото на сезона на двата бека. Докато не дойде кошмарната коленна контузия, извадила го от строя за над година. Гомес, титуляр в различните възрастови нива на националния на Англия, може да играе на всеки пост в защитата, ала се смята, че бъдещето му е в нейния център.

ФЕДЕРИКО ДИМАРКО (ИТАЛИЯ И ЕМПОЛИ, 18 Г.)

Федерико Димарко, играл за всяко ниво на Италия от U15 до U20, направи дебюта си за мъжете на Интер едва 17-годишен и проби в началото на миналия сезон. Атакуващият ляв бек изкара успешен престой под наем в Серия В през втората половина на сезон 2015/16, а през този бе преотстъпен в Серия А на Емполи. Феновете на Англия може и да си спомнят победния му дубъл от голове, изхвърлил „трите лъва” от Евро 2016 за U19.

БЕН ЧИЛУЕЛ (АНГЛИЯ И ЛЕСТЪР, 19 Г.)

Бен Чилуел игра за шампиона Лестър миналия сезон в турнирите за Купата на Англия и на лигата, ала не натрупа достатъчно мачове, за да заслужи златен медал от Премиър Лийг. Представянията му за „лисиците” и за Хъдърсфийлд, където бе преотстъпен, обаче бяха достатъчни за предизвикването на интерес и оферти от Арсенал и Ливърпул към титулярния ляв бек на английския национален отбор за младежи до 21 години.

КЛЕБЕР (БРАЗИЛИЯ И ФЛАМЕНГО, 18 Г.)

Атакуващият бек Клебер проби от академията във Фламенго и игра за няколко възрастови нива на националния отбор на Бразилия. Миналата година бе част от състава за Мондиала за U17 и помогна да изхвърлянето на Англия още в груповата фаза.

ЧИДОЗИ АВАЗИЕМ (НИГЕРИЯ И ПОРТО, 19 Г.)

Чидози Авазием се премести в Европа през 2014 г., за да премине в Порто. След успешен период в Б-отбора на „драконите” бе повишен при мъжете и дебютира през януари в мач за Купата на лигата и после в първенството през февруари.

ХЕСУС ВАЙЕХО (ИСПАНИЯ И АЙНТРАХТ, 19 Г.)

Юношата на Реал Мадрид играе еднакво добре и като централен защитник, и като десен бек, като в момента е преотстъпен от „лос меренгес” на Айнтрахт (Франкфурт) в Бундеслигата. Испанският гранд заплати 4,25 млн. паунда миналото лято за Хесус Вайехо, след като той стана част от шампионския тим на Испания на Евро 2015 за U19.

„Мирър”

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти