Медведева постави световен рекорд, но Канада води на Русия в турнира по фигурно пързаляне

Евгения Медведева подобри световния рекорд в кратката програма на турнира по фигурно пързаляне, с което отборът на Олимпийските спортисти от Русия (ОСР) зае второ място зад Канада в отборното състезание. Световната шампионка, която участва за първи път на олимпиада, получи 81.06 точки за своето изпълнение и подобри собственото си върхово постижение, поставено миналата година в Токио (80.85). Освен световния рекорд в кратката програма, 18-годишната рускиня притежава тези във волната (160.46) и в двубоя (241.31).Медведева преодоля куп проблеми преди Олимпийските игри, включително фрактура на костица в стъпалото, която я принуди да се откаже от финала на серията Гран при в края на миналата година. Тя беше застрашена и от допинг скандала в целия руски спорт, но се измъкна чиста от него и счупи световен рекорд по време на олимпиада."Радвам се, че почувствах магията на олимпийските игри", каза тя.Италианката Каролина Костер зае второто място със 75.10 точки, след като откри своята програма с комбинация от троен флип и троен тулуп. Канадката Кейтлин Озмънд пък допусна грешка в тройния тулуп, но беше перфектна до края за 71.38 точки.

Световните шампиони и трикратни олимпийски медалисти Теса Виртю и Скот Моър спечелиха при танцовите двойки и добавиха още десет точки към общия актив на отбора на Канада, който води с шест пред руснаците преди втория ден. Виртю и Моър завършиха кратката програма с 80.51 точки, а зад тях със 75.46 останаха американците Мая и Алекс Шибутани, които са брат и сестра. Руснаците Екатерина Боброва и Дмитри Соловиев останаха на трето място със 74.76 точки.

Само петте най-добри отбора Канада (35 точки), ОСР (31), САЩ (29), Япония (26) и Италия (26) се класираха за волната част от турнира.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти