Реал Мадрид е на финал, красиви голове съкрушиха Валенсия (видео + галерия)

Макар и без част от най-големите си звезди, Реал Мадрид победи с 3:1 Валенсия в първия полуфинал от турнира за Суперкупата на Испания. Тони Кроос откри резултата в 16-ата минута, когато изненадващо стреля от директно от корнер и завари неподготвен стража на "прилепите" Хауме. В 39-ата Иско овладя на гърди и безпроблемно прати топката в мрежата. След почивката се разписа и Лука Модрич (66'), а Даниел Парехо реализира единствения гол за Валенсия от дузпа в добавеното време.Надпреварата от тази година е с нов формат и се провежда в Саудитска Арабия. Валенсия се класира за нея като носител на Купата на Испания, а "белите" участват благодарение на това, че през миналия сезон завършиха на трето място в Ла Лига. Другите два тима, които ще спорят за отличието, са Барселона и Атлетико Мадрид. 

През декември Валенсия и Реал направиха драматичен мач на "Местайя", завършил 1:1. "Лос бланкос" делят първото място в първенството с Барселона, а през уикенда победиха Хетафе с 3:0. Валенсия пък се наложи с 1:0 над Ейбар и заема шеста позиция в класирането.

Зинедин Зидан се сблъска със сериозни кадрови проблеми в навечерието на двубоя. Аут заради контузии бяха Карим Бензема, Гарет Бейл и Еден Азар. Марсело и Хамес Родригес вече са възстановени, но се появиха чак след почивката. На пейката бяха и младите бразилци Родриго и Винисиус Жуниор.

Атаката на Реал очаквано водеше Лука Йович. Сърбинът бе единственият чист нападател в стартовите 11 на Зизу. За сметката на това в средата на терена действаха едновременно Каземиро, Федерико Валверде, Тони Кроос, Лука Модрич и Иско.   

В състава на Валенсия от травми се оплакваха Яспер Силесен, Гонсало Гедеш, Кристиано Пичини и Родриго Морено, които не попаднаха в група а за двубоя. На вратата бе Хауме, в центъра на защитата си партнираха Есекиел Гарай и Габриел Паулиста, а в предни позиции започнаха Кевин Гамейро и Феран Торес.

Сред резервите на Алберт Селадес бяха Денис Черишев и Максимилиано Гомес, за когото се предполагаше, че ще е титуляр.  Реал беше в серия от 14 мача без загуба, а Валенсия допусна само едно поражение в предишните си 12 срещи. Днес обаче тимът от "Местайя" не оказа почти никаква съпротива на мадричани.

През първото полувреме "лос бланкос" доминираха на стадион "Крал Абдула" в Джеда. Мадридчани стартираха със самочувствие и първо Казмерио стреля опасно от далечна дистанция, а след това Рафаел Варан засече с глава центриране от левия фланг, но Хауме имаше късмет, че топката бе насочена право в него. 

Валенсия имаше за цел да се брани стабилно и да организира бързи контри, но в началото на двубоя нищо от това не се получаваше, а след една груба грешка на вратаря Хауме "прилепите" се озоваха в ролята на догонващи. При корнер за Реал в 16-ата минута Кроос видя, че Хауме дава указания на свой съотборник и реши да стреля директно към вратата. Стражът закъсня да реагира и само помогна на топката да се спре в мрежата.

Скоро след гола Каземиро също пробва да сюрпризира неприятно Хауме, но този път той внимаваше и не позволи да бъде прехвърлен. В 24-ата минута Феран Торес имаше претенции за дузпа, но реферът прецени, че Каземиро не е извършил нарушение срещу него. Валенсия заигра по-офанзивно и в 29-ата минута Гамейро влезе в наказателното поле, но ударът му беше крайно неточен. 

Това беше единственият добър период за "лос че" преди почивката. Реал спокойно комбинираше в средата на терена и дебнеше за грешки в противниковата защита. Повечето атаки на "белите" се развиваха по левия фланг, където много активен беше Ферлан Менди. 

Вторият гол обаче падна след комбинация отдясно по атаката на Реал. Карвахал подаде на Валверде, той центрира към Модрич, а Гарай блокира удара на хърватина. Топката обаче се върна към Иско, който спокойно си я нагласи на десния крак и разстреля Хауме.

В края на полувремето Лука Йович направи непростим пропуск, след като Иско нацели гредата с глава, а сърбинът от около метър не успя да преодолее стража на Валенсия. 

Реал беше по-добрият отбор и в откриващите минути на втората част, а Селадес потърси промяна с включването на Макси Гомес на мястото на Кондогбия. Иско можеше да се разпише още веднъж и да убие интригата, но след като преодоля няколко защитници, стреля високо над вратата. 

В 60-ата минута шанс се откри и пред Феде Валверде, който прати топката от външната страна на мрежата. В 66-ата Лука Модрич получи свободно пространство в наказателното поле, прецени ситуацията и с майсторски удар с външен фалц намери далечния ъгъл на вратата - 3:0.

При този резултат в игра за Валенсия влезе Черишев, а за Реал се появи Марсело. Четвърт час преди края на Куртоа му се наложи да прави първото си сериозно спасяване в мача. Ударът беше на Макси Гомес, а белгийският страж не се затрудни с това да го отрази. В 79-ата минута Куртоа се намеси добре и след шут на Дани Парехо. Реал намали темпото в края на двубоя, а Валенсия успя да стигне поне до почетен гол. Негов автор стана Парехо от дузпа, отсъдена за игра с ръка в наказателното поле на Серхио Рамос.

Вторият полуфинал между Барселона и Атлетико е утре, а носителят на Суперкупата ще стане ясен в неделя.

ВАЛЕНСИЯ - РЕАЛ МАДРИД 1:3 (0:2)0:1 Кроос (16)0:2 Иско (39)0:3 Модрич (66)1:3 Парехо (90) д.ВАЛЕНСИЯ (4-4-2): Хауме; Вас, Гарай, Г. Паулиста, Гая; Коклен, Кондогбия, Парехо, Солер; К. Гамейро, Ф. ТоресСтарши треньор: А. СеладесРЕАЛ М (4-5-1): Куртоа; Карвахал, Варан, С. Рамос, Ф. Менди; Валверде, Каземиро, Модрич, Кроос, Иско; Йович Старши треньор: З. ЗиданФОТОГАЛЕРИЯ ОТ МАЧА

Още от Футбол свят

Виж всички