Кацута за участието си в Швеция: Чаках този момент!

По-късно тази седмица японецът Такамото Кацута за първи път в своята кариера в Световния рали шампионат (WRC) ще бъде натоварен с отговорността да печели точки не само за себе си, но и за отбора на Тойота в битката при конструкторите. Японският състезател е част от програмата на Тойота още от 2019 година насам, но до сега винаги бе извън списъка на пилотите, които да печелят точки за отборния шампионат.

Това обаче ще се промени в Швеция този уикенд, когато Кацута ще бъде записан в този списък, където са още световният шампион Кале Рованпера и двукратният световен вицешампион Елфин Еванс. Преди своето много важно участие в единственото снежно рали в календара на WRC Кацута заяви, че се чувства спокоен на сняг и добави, че харесва снежните условия. Той също така сподели и своите очаквания, че тежестта на факта, че ще печели точки и за Тойота ще му окаже поне малко влияние в хода на ралито, въпреки че шефът на Тойота Яри-Мати Латвала заяви, че от тима няма да пресират японеца за по-добро представяне в Швеция.

Рованпера: Ще се боря за победата в Швеция
Рованпера: Ще се боря за победата в Швеция

„Много се вълнувам за рали „Швеция“ - каза Кацута. - Карането на сняг ми е много познато и лично на мен ми е комфортно. Да бъда един от тримата номинирани за точки при конструкторите пилот ще донесе малко повече напрежение, но това е позиция, в която искам да бъда.

„Сигурен съм, че това ще е един предизвикателен момент, но аз ще се опитам да се справя с него и да донесе добри точки на отбора. Ще дам всичко от себе си, както винаги, и ще видим какво ще стане“, добави още японският състезател.

Еванс: В Швеция ще преследваме победата
Еванс: В Швеция ще преследваме победата

През 2023 година Кацута ще бъде един от номинираните за точки при конструкторите пилоти в състезанията, в които Себастиен Ожие няма да стартира. Осемкратният световен шампион за втора поредна година участва в WRC с ограничена програма, като през миналата година при неговите отсъствия третата кола на Тойота се караше от Есапека Лапи. С преминаването на финландеца в Хюндай обаче се наложи Кацута да бъде нагърбен със задачата да носи точки за отборния шампионат, когато Ожие го няма.

В своята подготовка за рали „Швеция“ освен в един тестови ден Кацута участва и във финландското рали „Куопио“, в което той не завърши, след като повреди своя радиатор по една от отсечките.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички