Иван Колев: Хората в Индонезия са доста спокойни и толерантни, но явно емоциите са взели връх

Иван Колев е българският треньор, оставил най-сериозна следа в индонезийския футбол. Той е бил наставник на пет местни отбора - Персиджа Джакарта, Митра Кукар, Персипура Джаяпура, Сривиджая Палембант, Персия Джакарта, както и на националния отбор на страната. Бившият наставник на Локомотив (София) коментира трагедията в Индонезия от последните дни, когато на мач от вътрешното първенство загинаха 125 души, а още 323 бяха ранени.

Позицията на ФИФА след трагедията в Индонезия
Позицията на ФИФА след трагедията в Индонезия

"Хората в Индонезия са доста спокойни и толерантни, но явно емоциите са взели връх. Може би най-ожесточената вражда в страната е между агитките именно на тези два отбора - Арема Маланг и Персебая Сурабая. Натъжих се, когато разбрах какво е станало. Продължавам да следя ситуацията в страната и в последните години нивото на футбола се беше повишило. Получаваха се по-качествени и интересни мачове, но сега всичко ще се срине. В Индонезия има 8-9 модерни стадиона, но този в Маланг не е сред тях. Това също може би е една от причините за случилото се. Не мога да си обясня обаче агресията от страна на полицията. Не е лесно да се управлява държава с близо 300 милиона население", заяви пред "Мач Телеграф" Иван Колев.

Треньорът си спомни и за един мач на стадиона, на който се случи трагедията.

Огромна трагедия! Стотици загинали и ранени при безредици на мач в Индонезия
Огромна трагедия! Стотици загинали и ранени при безредици на мач в Индонезия

"През 2000-ата година бях начело на Персиджа Джакарта и гостувахме в Маланг. Преди мача се изсипа страшен порой и теренът въобще не ставаше за игра. Но ни казаха, че мач ще има, защото иначе местната агитка ще побеснее. В крайна сметка дъждът спря, изгря слънце и моят отбор победи. След това ни държаха близо два часа на стадиона, докато всички фенове на домакините се оттеглят. Помня, че всички от агитката бяха голи до кръста, имаха барабани и тъпани. В Индонезия често се продават повече билети от реалния капацицет на стадиона. Там мач с под 20 000 публика рядко може да се види. Жалко за случилото се", добави Колев.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти