Либертад (Асунсион) отново е шампион на Парагвай

Либертад (Асунсион) отново е шампион на Парагвай

Либертад (Асунсион) стана шампион на Парагвай за 22-ри път в историята и за втори път в последните три издания на първенството. Либертад доминираше през целия сезон на Апертура и напълно заслужено триумфира.

"Черно-белите" в момента са с 54 точки и увеличиха преднината си на 7 над директния опонент Серо Портеньо, който победиха в прекия мач с 1:0. Единственото попадение в срещата вкара Баутиста Мерлини в 90-ата минута, а гостите от Серо Портеньо приключиха мача с осем човека, тъй като през второто полувреме трима техни играчи бяха отстранени от терена.

Наградният фонд от спонсорите в парагвайското първенство за 2022-а година беше завишен заради влизането на нови спонсори и шампионите ще се радват и на над 3,6 милиона щатски долара за успеха си. Шампионската титла в първенството Апертура гарантира участие на Либертад в груповата фаза на турнира Копа Либертадорес 2023, което ще им донесе още 3 милиона в касата на клуба. Но това не е всичко – очакват се още близо 540 хиляди долари от други спонсори и от държавния фонд за развитие на спорта. Тези пари ще бъдат налични в края на календарната година.

Либертад празнува титлата и в първенството Апертура 2021, а две титли в последните пет години са печелили и играчите на Серо Портеньо. С 22-ата си титла този клуб е третият най-успешен на местната сцена. 45 пъти е бил на върха Олимпия (Асунсион), а 34 пъти – Серо Портеньо.

Снимки: Gettyimages

Още от Футбол свят

Виж всички