Бившият генерален секретар на ФИФА Жером Валке ще обжалва още две осъдителни присъди

Бившият генерален секретар на ФИФА Жером Валке ще обжалва още две осъдителни присъди

Бившият генерален секретар на ФИФА Жером Валке ще обжалва присъдата, наложена му за взимане на подкупи по дело, свързано с продажбата на телевизионни права на Световното първенство по футбол. Решението беше анонсирано от адвокатския екип на Валке, който защитава правата му. 

Швейцарският апелативен съд призна в петък 61-годишния Валке за виновен за взимане на подкуп и фалшифициране на документи, но го оправда по обвиненията за умишлено неправилно управление. Наказанието, което му беше наложено, e 11 месеца затвор ефективно и финансова глоба. 

"Жером Валке не е нанесъл вреда на ФИФА и неговата пълна оправдателна присъда по обвиненията за умишлено лошо управление е потвърдена. Също толкова логично беше и когато наказателното правосъдие в Швейцария отхвърли гражданските искове на ФИФА", пишат адвокатите му.

След като апелативният съд отмени оправдателната присъда на по-ниската инстанция през 2020-а година, Валке нарече подобно решение "грешка и фантазия". И добави, че въпросните договори са дори благоприятни за ФИФА и при подписването им са одобрени на всички нива в управлението. Също така адвокатите казаха, че ще отнесат делото към Върховния съд на Швейцария и следователно осъдителната присъда не е окончателна.

Снимки: Imago

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти