Фрида Карлсон спечели първия дуел за сезона с Терезе Йохауг в старта на 10 км класически стил ски-бягане

Фрида Карлсон спечели първия дуел за сезона с Терезе Йохауг в старта на 10 км класически стил ски-бягане

22-годишната шведка Фрида Карлсон спечели първия дуел за сезона с норвежката Терезе Йохауг, побеждавайки в дисциплината 10 километра класически стил ски-бягане. В интензивна и оспорвана битка във финландските гори Карлсон завърши първа с време 24:29.4 минути.

Йохауг остана на 2-ата позиция с изоставане от 13.7 секунди, а третото място е за Катарина Хенинг от Германия, която остана на 15.2 секунди от победителката. Топ 6 допълниха Еба Андерсон (Швеция), Кристи Пармакоски (Финландия) и Роузи Бренън (САЩ).

Победата е едва втора за Карлсон в индивидуалните бягания срещу Йохауг и първа от състезанието на три мили на Холменколен 2020. След края на състезанието, норвежката телевизия ТВ3 изчисли, че повече от 6 години нямаше ски-бегачка, която да е победила Йохауг в класическите 10 километра.

Карлсон показа, че е тренирала добре тази зима и след като 8.1 километра след старта водеше с 5.6 секунди, до края на гонката увеличи още преднината си. Денят беше разочароващ и за другите норвежки бегачки, след като Хайди Венг остана на 10-о място, на 55.7 секунди след победителката. На пистата пък се завърна 31-годишната Ингвилд Флугстад Йостберг, за която това беше първи старт от март 2020-а година. Тя обаче приключи на минута и 52 секунди от Карлсон, нареждайки се на 33-о място.

Начело в генералното класиране след второто състезание за сезона е Мая Далквист (Швеция) със 112 точки, пред сънародничката й Йохана Хагстрьом с 88 и норвежката Майкен Касперсен Фала със 70. Днешната победа Фрида Карлсон й носи 6-о място с 40 точки.

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти