79 години от рождението на Георги Соколов – Соколето

79 години от рождението на Георги Соколов – Соколето

Днес се навършват 79 години от рождението на големия и незабравим Георги Соколов – Соколето. Един от най-талантливите български футболисти, символ на свободата и непокорния дух. Георги Соколов е роден на 19 юни 1942 г. в столичния квартал "Иван Вазов". Баща му Апостол Соколов е сред най-добрите български вратари, трикратен шампион с Левски. 

От дете Жоро Соколов се помни с футболна топка под ръководството на баща си. Соколето е най-младият футболист, дебютирал в майсторската група – на 15 години и 5 месеца. Първата му изява за "сините" е в приятелската среща с Челси (Лондон), играна на ст. "Васил Левски" през 1958 г. През пролетта на 1959 г. Соколов е една от основните фигури в юношеския национален тим на България, спечелил европейска титла на турнира в София. След този триумф Жоро, ненавършил 17 години се утвърждава и като титуляр в Левски. 

Дебютира 16-годишен в "А" националния ни отбор, през 1959 г. в победата с 3:2 над Холандия в София. Участник на световното първенство в Чили през 1962 година. Шампион на България – 2 пъти, печелил и два пъти купата на страната. За Левски играе в продължение на 11 сезона. Окончателната му раздяла със "сините" е през 1969 г. – месеци след като отборът е обединен с милиционерския Спартак. Общо със синята фланелка в 237 мача Георги Соколов е отбелязал 82 гола. Незабравими остават победните му голове срещу ЦСКА през 1960 и 1964 г., когато реализира минута преди края. Отбелязва първия гол за Левски в евротурнирите срещу шведския Юргорден в Стокхолм за КЕШ през 1965 г. Георги Соколов беше чаровник на футболния терен, неподражаем магьосник за обичащите го привърженици. Импровизатор, бърз и силен - истински футболен гений. Соколето остава завинаги в сърцата на привържениците и със своя житейски девиз: 

"РОДИЛ СЪМ СЕ ЧОВЕК, А НЕ ФУТБОЛИСТ!"

Снимка: levski.bg

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти