Превю за "Мастърс": Марк Селби изпъква сред играчите под топ 4 на поставените

Превю за "Мастърс": Марк Селби изпъква сред играчите под топ 4 на поставените
За първи път от 2011-а "Мастърс"-ът няма да е в "Александра Палас"
За първи път от 2011-а "Мастърс"-ът няма да е в "Александра Палас"

В неделя (10 януари) започва най-престижният турнир по снукър извън ранкинг системата - “Мастърс”, който е част от “Тройната корона” и се явява първото голямо събитие в джентълменския спорт за 2021 година.


За първи път от 2011 година турнирът няма да се проведе в дома си “Александра Палас” в Лондон, а поради противоепидемичните мерки ще се състои в Милтън Кийнс, където се играят всички (без Световното първенство) мачове в условията на пандемията на новия коронавирус.

Ретро снукър: Класика от "Мастърс" и краят на един безумен рекорд
Ретро снукър: Класика от "Мастърс" и краят на един безумен рекорд


Sportal.bg ще ви представи кратък профил на всички участници и какво може да се очаква от всеки един от тях. 

Превю за "Мастърс": Поставените от 13-о до 16-о място
Превю за "Мастърс": Поставените от 13-о до 16-о място

8-ми поставен - Шон Мърфи

През 2015-а Магьосника спечели "Мастърс" и осъществи "тройна корона", а отделно има финал през 2012-а и още три класирания на полуфиналите. Въпреки че привидно представянето му в надпреварата е солидно, то този сезон формата му е доста далеч от истината. Той всъщност започна позитивно кампанията с полуфинал в Европейския Мастърс, но оттам нататък не е прескачал първите кръгове на турнирите.

Битката му с Марк Уилямс в първи кръг ще е именно такава - между двама от десетимата шампиони в турнира, но пък и между двама от неубедителните играчи през сезона до момента. Любопитното е, че в тази четвъртина са още Стюърт Бингам и Тепчая Ун-Ну, така че един от този квартет ще получи възможността да стигне полуфинал на турнир от "Тройната корона", след като преди това не е могъл да се похвали с нищо през кампанията.

7-ми поставен - Джон Хигинс

Превю за "Мастърс": Бинтао, Дин, Алън и Магуайър - ще запише ли победа някой?
Превю за "Мастърс": Бинтао, Дин, Алън и Магуайър - ще запише ли победа някой?
Изненадващо "Мастърс" хич не е от любимите турнири на великия Хигинс, въпреки че го е печелил два пъти. За последно това се случи преди 15 години в паметен финал 10:9 срещу Рони О'Съливан в "лебедовата песен" на домакинството на конферентния център на "Уембли". Оттогава обаче Вълшебника от Уишоу има три участия на полуфинали и множество ранни отпадания.

Величествена обаче си остава бройката на участия на Хигинс в "Мастърс" - това ще му бъде 27-мото. От 2010-а насам пък той има четири мача в турнира срещу Марк Алън, срещу когото ще се изправи и сега, но все още не е успял да го надвие.

6-и поставен - Кайрън Уилсън

Кайрън Уилсън за пети път се включва в "Мастърс", а преди 3 години стигна финала, но отстъпи на Марк Алън. В ранкинг турнирите досега през сезона той има шест класирания на четвъртфиналите, така че се спрява по-добре от доста от играчите с по-нисък ранкинг от него. Битката му с Джак Лисовски в първи кръг ще е повторение на миналогодишната, когато Воина спечели убедително с 6:2.

Зрителите пък вероятно ще очакват с интерес евентуален нов двубой между Уилсън и Тръмп, стига разбира се и двамата да преодолеят първите си препятствия.

5-и поставен - Марк Селби

Не е тайна за никого, че този сезон има "само" четирима майстори на щеката, които поддържат доста по-високо ниво от останалите в елита. Селби е единият от тях и е нормално да е считан за фаворит в "Мастърс", а все пак и е един от само двамата с повече от два триумфа (познайте кой е другият). Те бяха постигнати през 2008-ма, 2010-а и 2013-а, като между 2008-ма и 2014-а Веселяка от Лестър участва в пет финала.

Той вече има две купи през тази кампания - от Европейския Мастърс и Откритото първенство на Шотландия, така че при всичко изброено дотук ще си е чиста сензация, ако не успее да преодолее Стивън Магуайър в първия кръг на "Мастърс".

Още от Снукър

Виж всички