Превю за "Мастърс": Бинтао, Дин, Алън и Магуайър - ще запише ли победа някой?

Превю за "Мастърс": Бинтао, Дин, Алън и Магуайър - ще запише ли победа някой?
За първи път от 2011-а "Мастърс"-ът няма да е в "Александра Палас"
За първи път от 2011-а "Мастърс"-ът няма да е в "Александра Палас"

В неделя (10 януари) започва най-престижният турнир по снукър извън ранкинг системата - “Мастърс”, който е част от “Тройната корона” и се явява първото голямо събитие в джентълменския спорт за 2021 година.


За първи път от 2011 година турнирът няма да се проведе в дома си “Александра Палас” в Лондон, а поради противоепидемичните мерки ще се състои в Милтън Кийнс, където се играят всички (без Световното първенство) мачове в условията на пандемията на новия коронавирус.

Ретро снукър: Класика от "Мастърс" и краят на един безумен рекорд
Ретро снукър: Класика от "Мастърс" и краят на един безумен рекорд


Sportal.bg ще ви представи кратък профил на всички участници и какво може да се очаква от всеки един от тях. 

Превю за "Мастърс": Поставените от 13-о до 16-о място
Превю за "Мастърс": Поставените от 13-о до 16-о място

12-и поставен - Ян Бинтао 

Това е вторият дебютант в турнира след 16-ия в схемата Тепчая Ун-Ну, като е и най-младият в "Мастърс" от 2009-а насам, когато Джъд Тръмп участва едва 19-годишен. Китаецът е на само 20, но вече от повече от 4 години е в професионалния тур, а и има ранкинг трофей на сметката си - Рига Мастърс 2019. 

Бинтао вероятно ще има редица шансове да спечели "Мастърс" в бъдеще, но сега задачата му е доста сложна, тъй като се изправя срещу един от фаворитите Нийл Робъртсън. Прогресът на Ян като цяло е солиден, но специално този сезон не е направил нещо кой знае колко забележително и е малко вероятно да го стори срещу Гръмотевицата от Австралия.

11-и поставен - Дин Дзюнхуей

Дин все още удържа статута си на първа щека на Азия, а дебютът си в "Мастърс" направи през 2004-а, когато бе едва 16-годишен. През 2011-а той грабна титлата от втория опит след финала през 2007-ма, а 2019-а стигна полуфиналите. Освен тези случаи обаче не може да се каже, че 14-кратният ранкинг шампион има особена успеавемост специално в "Мастърс".

В осем от последните си 11 участия Дин е отпадал в първи кръг, включително поредица от пет такива загуби между 2012-а и 2016-а. Винаги е било трудно да се предрича какво ще осъществи Дзюнхуей, защото и миналият му сезон не се развиваше особено обнадеждаващо, докато не "избухна" с триумф в Шампионата на Обединеното кралство.

Да не говорим, че опонентът му в първи кръг е Рони О'Съливан...

10-и поставен - Марк Алън

През 2020-а Марк Алън стигна до личния си рекорд - 4-о място в световната ранглиста, но оттогава се спуска надолу в класацията, главно защото му бяха отнети точките от титлите в Международния шампионат на Китай и Откритото първенство на Шотландия през 2018-а. Миналият сезон често виждахме Пистолета на полуфинали в ранкинг турнирите, но тази кампания засега е доста по-слаба - нито един четвъртфинал.

Естествено, трябва да се отбележи триумфа му в "Шампион на шампионите", като първото му препятствие в още по-силния турнир с покани "Мастърс" е Джон Хигинс. Любопитното е, че откакто спечели най-ценната си титла - именно в "Мастърс" 2018 - Алън не е записвал победа в надпреварата.

9-и поставен - Стивън Магуайър

Магуайър се изкачи отново нагоре в ранглистата главно благодарение на успеха си в Шампионата на тура миналия сезон. Това ще е 15-ото му участие в "Мастърс", но е доста спорно дали може да се счита за сериозен претендент дори за един спечелен мач този сезон. 

Марк Селби застава на пътя му рано-рано, като Веселяка от Лестър е спечелил предишните им три двубоя в турнира, а също така се представя далеч по-убедително през кампанията досега. В Откритото първенство на Шотландия Магуайър се оплака сериозно от условията на изолация в Милтън Кийнс и вероятно тези му проблеми допринасят за слабите резултати.

Още от Снукър

Виж всички