Сензацията е факт - дебютант изхвърли Робъртсън от "Мастърс"

Сензацията е факт - дебютант изхвърли Робъртсън от "Мастърс"
Дебютантът в "Мастърс" Ян Бинтао поднесе голямата сензация в най-престижния снукър турнир извън ранкинг системата, елиминирайки в първия кръг един от фаворитите за титлата Нийл Робъртсън с 6:5. Мачът продължи повече от 4 часа и бе изненадващо драматичен, особено след като Гръмотевицата от Австралия водеше с 3:1 на интервала, а в следващ фрейм ненужно атакува трудна черна и всъщност не само предаде партията на противника, ами и "вдъхнови" забележителния обрат.

Едва за пети път в забележителната си кариера Левичаря от Мелбърн отпада още в първия кръг на "Мастърс", където е шампион от 2012-а и има още две класирания на финал. Той е сред четиримата играчи през сезона (заедно с Джъд Тръмп, Рони О'Съливан и Марк Селби), които очевидно се открояват от останалите до момента, но не оправда статута си на фаворит срещу 20-годишния китаец.

Бинтао е третият дебютант в "Мастърс" през 2021-ва - след Тепчая Ун-Ну и резервата Гари Уилсън - като единствен от тях успя да остави значима следа. Ян е и най-младият в надпреварата от 2009-а насам, когато Джъд Тръмп участва едва 19-годишен. Китаецът е на само 20, но вече от повече от 4 години е в професионалния тур, а и има ранкинг трофей на сметката си - Рига Мастърс 2019.

Робъртсън изглеждаше, че е поел контрол над събитията в първите четири фрейма, от които спечели три и направи 42-рия си сенчъри брейк (макар тръгнал от флук) за сезона. След почивката въпросния му ненужен опит по черна (водеше с 50-ина точки и трябваше просто да вкара розова, но реши да развива четири червени на горния борд, при което изпусна вкарването) доведе до намаляване на резултата, а впоследствие Бинтао показа бойния си дух и значително повиши процента на вкарани дълги топки, докато в същото време сейфти играта на австралиеца не бе на нужното високо ниво.

20-годишният майстор на щеката първо изравни на 5:5 (изоставайки 5:3), а след това поведе ключово в решителния фрейм, оказал се фрагментарен, като постави на борда четири от цветовете и не спираше да измъчва по-високо реномирания си противник. Така сензацията в "Мастърс" стана факт и един от фаворитите за отличието отпадна по разочароващ начин.

Любопитното е, че единствената победа на Робъртсън над китаеца е в "Шампион на шампионите" през 2015-а, а миналият сезон в Шампионата на Обединеното кралство Ян го разгроми с 6:1, като сега го елиминира и на "Мастърс"-а.

Бинтао ще се изправи срещу победителя от сблъсъка Марк Селби - Стивън Магуайър.

Още от Снукър

Виж всички