Ето защо Бойко Борисов ще бъде със статут на аматьор в професионалния футбол

Ето защо Бойко Борисов ще бъде със статут на аматьор в професионалния футбол

Доскорошният министър-председател на България Бойко Борисов е пред дебют в професионалния футбол. Това информират днес колегите от в. "Преса". Лидерът на ГЕРБ вече е картотекиран в БФС като аматьор в състава на Витоша (Бистрица), твърди изданието. Ако това се случи, бившият столичен кмет ще постави рекорд за най-възрастен футболист в историята на професионалния ни футбол.

Десетки наши читатели вече ни пратиха запитване как така Борисов е картотекиран като аматьор пък ще играе в професионалния футбол. Обяснението е просто.

Политикът не може да се води професионален футболист, тъй като е депутат в парламента. За да подпише професионален договор с клуба от Бистрица, таранът трябва да изостави депутатското си място, защото професионалният играч няма право да има друго работно място. Впрочем преди години с дилемата "място в парламента или футбола" се занимаваше и легендарният президент на Олимпик Марсилия Бернар Тапи.

Според сегашните наредби в българския футбол всеки клуб от "Б" група е задължен да има поне 5 футболисти с професионален статут. Всички останали във всеки един състав от втория ни ешалон могат да са картотекирани като аматьори. От друга страна това значи, че във всеки един момент аматьорите могат да сменят своята клубна принадлежност.

Още от БГ Футбол

Виж всички