Трансферът на Неймар може да достигне 141,8 млн. евро

Трансферът на Неймар може да достигне 141,8 млн. евро

Бразилската перла Неймар може да се окаже най-скъпият футболист в историята, и то с голяма дистанция пред втория, ако се потвърдят медийните слухове за десетки милиона евро, които трябва да получат различни страни от хазната на Барселона, пише вестник "Марка". Официално 21-годишният техничар струва 57,1 милиона евро. От тях 17,1 млн. са за бившия му клуб Сантос. Големият дял от 40 милиона е за фирмата "Neymar & Neymar", която е собственост на семейството на футболиста.

Още доста милиони разходи за сделката обаче остават скрити, твърди изданието. Според мадридския вестник в споразумението влизат 7,9 милиона евро, които Барса трябва да плати на Сантос за трима юноши на клуба и два милиона, в случай че Неймар попадне в тройката за "Златната топка" в някой от следващите сезони.Каталунците са се ангажирали да изиграят контрола с бразилския клуб. Ако по някаква причини проверката не се изиграе, "синьо-червените" ще платят 4,5 милиона евро на бразилците. При провеждане на мача всички пари от телевизионни права ще са в ръцете на Сантос. Така сумата набъбва до 71,9 милиона.

За тлъсти пайове обаче посягат още и още. Ако "блаугранас" са потъпкали по някакъв начи нормите с договора и тези 40 милиона се преведат на Неймар като заплати, държавната хазна ще претендира за 45 милиона обезщетение. Група "Sonda" има претенции за 45 процента от общата сделка. До момента са получени седем милиона от 14,1, които по официални данни са платени на Сантос.

Ако се докаже, че цифрите са по материала на "Марка", трябва да бъдат платени още близо 25 милиона евро. Така общата сума за трансфера на Неймар може да достигне до 141,8 милиона евро. Към това може да се прибават и "нищожните" с оглед цялата операция по девет милиона евро нетно за пет години на футболиста.

Снимка: Getty Images/Guliver

Още от Спорт и бизнес

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти