Крушарски: Идва ред на Левски, започваме Трибуна Бесика до месец

Крушарски: Идва ред на Левски, започваме Трибуна Бесика до месец

Христо Крушарски. Това е името, което в момента е на фокус в „черно-бялата“ общност. В сряда той официално ще стане собственик на Локомотив Пловдив, когато ще му бъдат прехвърлени акциите на клуба.

Екипът на TribunaPlovdiv.bg се срещна с Христо Крушарски и проведе дълъг разговор, след който отговорите на много важни въпроси, които сме сигурни, че голяма част от запалянковците на „смърфовете“ се питат, станаха ясни. Разделихме интервюто на две части, които ще бъдат публикувани в два поредни дни (вторник и сряда).

Г-н Крушарски, в сряда официално ще станете собственик на Локомотив Пловдив. Разкажете как започна тази история, тъй като плановете Ви бяха да останете 4-5 месеца, но сега те се промениха коренно.

– Футболът е като барута, влезне ли в теб, трудно излиза. Така стана и при мен. Уж, дойдох за малко, но ме завъртяха проблемите. Аз съм човек, който обича предизвикателствата. В началото говорих с Наско Узунов и Христо Бонев за кратка помощ, за да спасим отбора. Но след това, увличането тръгна от спортната злоба.

Предният собственик на Локомотив Пловдив – Констанин Динев не си тръгна по най-добърия начин от отбора, но все пак, след себе си остави доста неща. Реновира съблекалните на стадиона, а също Трибуна Спортклуб и Централната Трибуна. Разбрахме, че и вие имате сериозни намерения относно стадиона, разкажете ни малко повече.

–  След месец ще тръгнем с ремонт на сектор Г (бел. ред. Трибуна Бесика). Така лека-полека стадиона ще придобие вид. След това ще направим промяна по двата ъглови сектора – между сектор „Б“ и сектор „Г“ и между сектор „А“ и сектор „Г“. Направихме среща с архитекта на проекта. Но старият проект бе грандомански, договорихме се да намалим местата. Спряхме се на 2 500 места и това ще наложи промяна на проекта. Имаме среща с архитектите отново и ще видим кой ще е най-бързият начин, за да направим всичко.

На този етап, Локомотив много трудно ще се пребори за нещо голямо в българския футбол, но следващата кампания определено може да бъда различна за тима. Какви ще са Вашите амбиции свързвани със следващия сезон?

Сега идва Левски и ще бием и тях. Отиваме за победа, не отиваме да се мотаем. Имаме три мача и влизаме в златната тройка. Ние сега сме с 18 точки, имаме мач с Левски, а след това Монтана и Пирин. Какво ни пречи да ги обърнем и тях. Три победи, девет точки и ето ни пред Лудогорец и Литекс. Ако съдиите не ни бяха „помогнали“, сега можеше да сме в петицата. Три мача ни отрязаха главите. Малко ще им е трудно да продължат да го правят, защото и аз имам добри познати и от утре ще се заема с този въпрос. Аз не искам никой да ни помага, но искам да има реални неща. Като има шоу, има публика. Като режат така…затова на стадионите ходят по трима души на мач.

Когато се договаряхме с Гъргоров, той ме пита какво ще стане ако отидем в УЕФА. Аз му казах, че ако се класираме ще се договаряме отново, а и нещата сега вървят натам.

Един въпрос, който не е точно от Вашето естество, но Локомотив в момента притежава наистина страхотни футболисти. На някои от тях обаче договорите ще изтекат на лято и по този начин те ще станат свободни агенти. Ще разполага ли треньорският щаб на отбора с всичко, което се нуждае, за да задържи играчи като Ел Харуби и Емил Гъргоров, които не спират да блестят?

– Спортният щаб ще разполага с всичко, от което се нуждае. Сега през зимата ще има трансфери. Те имат някакви виждания и ще има нови попълнения. Трябва да мислим за бъдещето. По-старото поколение могат да помагат и като ръководители, защото ако играят още година, това ще е супер, но трябва да мислим вече и за млади хора.

Привържениците на Локомотив определено са радостни, че най-после се намери човек, който да приеме тима на присърце, но те през годините са били лъгани доста пъти. Ако трябва да погледнем напред във времето, колко сериозни са вашите намерения?

– Петгодишният план е планът за развитие на Локомотив като спортна база и като отбор. За тези пет години, виждам направата на целия стадион, допълнителни две игрища и най-важното е да започнем да си връщаме инвестициите. Защото ако една инвестиция няма план за връщане, то няма смисъл от нея.

В борда на директорите ще попаднат Ваши доверени хора, разкажете ни малко повече за тях и за г-н Цветан Бакалов, кой е той и с какво се занимава?

– Казал съм защо искам в борда да са мои хора. Защото искам промяната да започне отгоре, за да има ред. Ако искам да внесем нови идеи, то мога да го направя с моите хора, защото на тях им имам пълно доверие. С Цветан Бакалов още преговаряме. Ще видим до Нова година какво ще стане. Ако го привлечем, ще е още по-добре. И той помага, но само парите не са важни. Има много организационни работи. Локомотив, колкото и да не ми се иска, е натрупал дългове, които някой трябва да ги плаща. С дребни пари това не става. Само по това, което виждам, до края на този полусезон, до февруари на Локомотив му трябва един милион лева, за да може да продължи да поддържа пълната пара.

Освен Вас, още няколко души, сред които и чужденци, имат желание да закупят отбора. Появиха се информации, че има вероятност всички заедно да ръководите отбора, това така ли е?

– И двамата говориха с мен. Вчера имах среща с италианеца. Аз ги познавам от две срещи и не мога да кажа нищо. Разговорите са от типа, ще пием ли по ракия или няма да пием и ако да, кой ще я плати. Засега не виждам това, което Неделчев го каза, че аз съм ги отрязал. Още първият ден като дойдох на стадиона го казах, не искам нищо, но искам да се сложи ред. Като виждам, че аз слагам някой лев и реда не става, реших да си променя отношението, да потърся акциите, за да мога да управлявам. Защото на общото събрание може да ми бъде казано кой съм аз и какво като съм дал пари? Има го и това в играта. Мен това не ме притеснява. Ако се намери човек с пари, мога да му дам отбора. Това, което съм направил аз, за мен е удоволствие. Направих една машина, която мачка наред. Пак казвам, ще се радвам ако тези хора дойдат и някой чужденец дойде и извади пари за развитието на българския футбол. Първо трябва да направиш едно предприятие да е интересно, а след това да търсиш и инвеститора, който да инвестира в него. А Локомотив вече започва да става интересен.

Какво искате да кажете на широката общност от привърженици на Локомотив?

С много привърженици се виждам често. Заедно можем много. Ако се уважаваме и поддържаме можем много. Важно е да спазваме и правилата на играта. Подкрепям привържениците за инициативата им, за това да се махнат бомбите от футболните стадиони. Приветствам това, което мислят, защото те ще сложат ред по българските стадиони. Колкото и да ги плюят, те ще покажат друго обаче.


"Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти