"От скрина": Пената и Котарака за малко да се загубят в Манчестър

"От скрина": Пената и Котарака за малко да се загубят в Манчестър

На 29 декември 1965 г. България побеждава Белгия с 2:1 във Флоренция и се класира за световното първенство в Англия. Двубоят е наречен "Флорентинската епопея". Това е може би най-големият мач в кариерата на легендарния Георги Аспарухов. С чудесни голове Гунди отказва белгийците от Мондиал'66, а нашите се нареждат за втори пореден път сред най-силните отбори на планетата. Впрочем българският футболен запалянко от 1965 г. не става пряк свидетел на този епохален мач - от италианската телевизия отказват да пуснат директен сигнал до София.

"Класирането ни изненада дори нас самите. Честно казано, не очаквахме да се справим с белгийците. Накрая обаче бяхме щастливи. Не е имало празненства след победата в Италия. Бяхме дошли с чартър и веднага след двубоя се натоварихме на самолета и отлетяхме за България. На аерогарата ни посрещнаха много почитатели", спомня си Иван Вуцов.

След историческата победа над "червените дяволи" на българския пазар са пуснати изключително ценни за колекционерите картички, които са разграбени на бърза ръка. Продават се основно в парковете и по стрелбищата. На тях е изобразен героят от Флоренция Гунди и Сатаната, коленичил пред него. Текстът към картичката гласи: "И молбите на дявола не помагат пред Гунди".Част от делегацията на нашите е прочутият маг Мистер Сенко. Факирът е известен футболен привърженик и успява да развесели българските играчи с различни фокуси и трикове. Отваряме скоба, за да кажем, че по-късно Мистер Сенко успява да шашне Франц Бекенбауер и Сеп Майер. Великият илюзионист прибира часовниците на светилата на германския футбол, без те ни най-малко да се усетят.Уви, в жребия за финалната фаза не участва Мистер Сенко. Натрисаме се в най-трудната група. На 6 януари 1966 г. светът за първи път гледа на живо разпределението на тимовете в предварителните групи. Жребият се тегли в хотел "Роял Гардън" в Лондон. Фортуна не само ни обръща гръб, но и ни подритва, докато го прави. Падаме се с Португалия на Еузебио, Унгария на Флориан Алберт и Ференц Бене и световния шампион Бразилия, воден от митичните Пеле и Гаринча.

А в състава за световното на Рудолф Витлачил са събрани някои от най-големите легенди на българския футбол: Георги Найденов, Александър Шаламанов, Иван Вуцов, Борис Гаганелов, Димитър Пенев, Петър Жеков, Динко Дерменджиев, Стоян Китов, Георги Аспарухов, Добромир Жечев, Иван Колев, Васил Методиев, Димитър Якимов, Никола Котков, Димитър Ларгов, Александър Костов, Стефан Абаджиев, Евгени Янчовски, Видин Апостолов, Иван Давидов, Симеон Симеонов и Иван Деянов.

Преди да пристигнат на Албиона, българите кацат в Австрия, откъдето взимат пълна екипировка на "Адидас". На Острова "лъвовете" са настанени край Честър в резиденция "Молингтън Банастър". Програмата е такава, че започваме срещу могъщата Бразилия на "Гудисън Парк" в Ливърпул, а след това трябва да мерим сили с Португалия и Унгария на "Олд Трафорд" в Манчестър.

Неочаквано изиграваме най-добрия си мач на Мондиал'66 срещу Пеле и компания. Губим с 0:2, като головете на "Селесао Бразилейра" падат от статични положения, а още по-неочаквано това се оказва единствената бразилска победа на шампионата. След тази среща френският "Екип" пише по адрес на българите: "Те запазиха честта на европейския футбол". Други западни анализатори пък правят голям комплимент на Аспарухов и Якимов - не отстъпвали по интелигентност на играта на Пеле. Този мач ще бъде помнен вечно от Краля на футбола, който е ритан здраво под път и над път от Бобата Жечев. Едсон Арантес ду Насименту дори описва подробно балтиите на нашия в мемоарите си.

И докато асът на световните шампиони е пазен с цената на всичко, жертва дава Димитър Пенев. Защитникът скача за една топка и попада между бразилски нападател и вратаря Найденов. От устата му шурва кръв, а в ръцете му пада преден зъб. Пената обаче стиска зъби (останалите в устата му) и доиграва сблъсъка.С големия бранител от Мировяне е свързан и един любопитен момент от дните на световното. Един следобед Пенев отива до Манчестър на туристическа обиколка. С него тръгват Никола Котков и лекарят на националния отбор К. Цачев. Разхождайки се насам-натам, нашенците не усещат напредването на времето. "Ха това да разгледаме, ха онова да видим, докато слънцето изчезна от погледа ни. Наложи се по тъмно да питаме за обратния път и добре, че Котков знаеше малко немски, иначе съвсем щяхме да пропаднем! Върнахме се късно, а Витлачил и помощникът му Петър Аргиров беснееха от яд. И с право", разказва Пената в книгата си "Моят живот и футболът".

България пада с 0:3 от Португалия и 1:3 от Унгария и напуска турнира без да остави следа. Един от малцината, получили голямо признание, е Александър Шаламанов - Шами. Легендата на Славия е определен от "Франс Футбол" за най-добрия десен бек в предварителните групи на финалите. След загубата от португалците в родния печат се надига буря срещу националите. Някои спортни журналисти дори определят този мач на България за "най-посредствения през последните три десетилетия". На сцената на "Театъра на мечтите" умира мечтата на българските фенове да видят първа наша победа на световни финали. Тази мечта ще се премести от фантазиите в реалността чак след 28 години.

За мнения, препоръки и идеи относно рубриката, моля пишете на: filip.drumchev@sportal.bg или в групата От скрина във Facebook 

Всички материали в "ОТ СКРИНА" тук!

Още от От скрина

Виж всички