(АРХИВ) УЕФА започва да раздава 70 млн. евро - родните клубове също ще получат

Определиха срок за край на първенствата
Определиха срок за край на първенствата

Изпълнителният комитет на УЕФА реши днес, че ще започне да изплаща "незабавно" дължимото на клубовете заради пандемията и очакваните финансови сътресения в голяма част от клубовете в Европа. От централата ще финансират по-рано от предвиденото всички клубове, които са имали представители в националните отбори, играли квалификации за Евро 2020 и Лигата на нациите. Така и част от родните клубове ще получат по-ранна финансова помощ.

Обща сума от 50 милиона евро ще бъде разпределена между клубове, чиито футболисти са играли квалификации и не са стигнали до плейофите. В това число са и тимовете, класирали се за Евро 2020. Това са 39 национални отбора. България се класира за плейофите и е в друг списък, според който клубовете, чиито футболисти са играли за национален тим, стигнал плейофите, ще си разпределят общо 17 милиона евро, а след изиграването на плейофи ще получат и допълнителни суми.
УЕФА дава реверанс към някои първенства (решенията)
На плейофната фаза са 16 национални гарнитури, сред които и нашият представителен тим. Още 2,7 млн. евро ще бъдат раздадени на клубовете с представители в плейофната фаза, но това ще стане след изиграването на плейофите в зависимост от участието. УЕФА е предвидила минимум 200 милиона евро за всички клубове.

Около 130 милиона евро ще бъдат разпределени между клубове с представители на еврофиналите, преместени за идното лято. От централата потвърдиха, че има плащания към 676 клуба от 55 европейски федерации. Пълният списък на клубовете и получените суми ще бъде представен от УЕФА след финалите на Евро 2020.

Последвайте каналите ни в:

Още от Спорт и бизнес

Виж всички