ФИФА променя временно съществено правило във футбола

ФИФА променя временно съществено правило във футбола
Искат по пет смени и спиране на ВАР до края на сезона в Англия
Искат по пет смени и спиране на ВАР до края на сезона в Англия

Световната футболна централа (ФИФА) е предложила временна промяна на правилото за извършване на смени, според която отборите ще имат право да правят не по три, а по пет промени до края на настоящите сезони. Причината за това е да се помогне на тимовете и играчите, които ще бъдат по-натоварени, тъй като трябва за кратък период да изиграят по-голям брой мачове, което крие рискове от увеличаване на контузиите. Предположението трябва да бъде одобрено от Борда на Международната футболна асоциация (IFAB). След като това се случи, съответните федерации, ще решат дали да въведат промяната в своите вътрешни шампионите. Това със сигурност ще се случи в Премиър лийг, където още преди няколко седмици се обсъждаше подобна мярка. 

За да се избегнат допълнително прекъсване и удължаване на двубоите, петте смени могат да бъдат извършени в три прозореца, в които играта ще бъде спряна, плюс периода на почивка между двете полувремена. 

Според "Скай Спортс" има възможност промяната да бъде в сила не само за мачовете до края на настоящия сезон, но да бъде валидна и за следващата кампания, както и за мачовете на националните отбори, включително от Европейското първенство през следващата година. 

Още от Футбол свят

Виж всички