Рилски с трудна за приемане загуба от Бенфика, но все пак самоковци продължават в Европа

Българският шампион Рилски спортист не успя да се класира за редовния сезон в Шампионската лига. Момчетата на Любомир Киров допуснаха поражение от португалския гранд Бенфика с 88:89 (24:28, 16:19, 23:15, 25:27) на полуфиналите в пресявките в Анталия. По този начин самоковци ще продължат своето европейско участие тази година във ФИБА Къп, където ще намерят място в група “F”. 

Рилецо нито за момент не се даде пред първенеца на Португалия и навакса двуцифрено изоставане, получило се във втората четвърт. През второто полувреме българският състав дори си отвори преднина от осем точки, но в последните минути Бенфика стигна до пълен обрат и двуцифрена преднина при 87:77. Със свиреп късен щурм тимът на Киров сведе дистанцията до само точка, но нямаше късмет в заключителните моменти и така победата отиде в ръцете на португалците.

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:Двубоят започна с чадър на Алън Арнет срещу съперник, а веднага след това Лакуинси Ридоу отбеляза първите точки в срещата, за да донесе преднина на Рилски спортист. Бившите НБЛ звезди Амад Рори и Нико Карвачо обаче започнаха да тероризират защитата на българския шампион и бяха точни за 5:2 в полза на символичните домакини. Рилски сякаш имаше по-сериозно предимство в подкошието и доказателство за това бяха осемте точки на тима, които дойдоха в оцветената зона на паркета - 8:8. Отлична триходова комбинация завърши с първата тройка в мача за Рилецо, като неин автор стана Алекс Симеонов за 9:11 в полза на самоковци.

В началото се чувстваше известно напрежение у редиците на Бенфика, особено имайки предвид факта, че тимът бе изявен фаворит преди мача. Отборът на Норберто Алвеш правеше доста нелепи грешки в офанзивен план, които позволяваха на Рилски да остане залепен при 14:13. Рори нямаше намерение да прекъсва терора си и вече бе натрупал 11 точки при 20:14 в полза на Бенфика. Веднага след това Христо Бъчков отвърна с четири поредни точки и по този начин Рилецо намали дистанцията до две при 20:18. С оставаща минута до края на първата част Бенфика отново вдигна разликата при 26:21. С кош на Мирослав Васов със сирената Рилски скъси изоставането си с точка при 28:24 след края на първата четвърт.

ВТОРА ЧЕТВЪРТ:Рилски направи по-добро начало на втората четвърт, като първо Джордан Сешън отбеляза, а след това Александър Янев бе фаулиран и това предизвика прекъсване за щаба на Бенфика при 28:26. След таймаута опитният стрелец отбеляза и двата си наказателни, за да изравни при 28:28. Със серия от пет поредни точки обаче португалците пак излязоха напред при 33:28, като този път Любомир Киров посегна към таймаут. Тимът на Норберто Гомеш продължи да трупа аванс и след паузата, като Трей Дрехсел отбеляза за 35:28. По-добрата стрелба на португалците даваше резултат и за първи път от началото на мача вече имахме двуцифрена разлика при 40:30.

Карвачо се присъедини към шоуто с борба в нападение и добавка за 42:30 - втори таймаут за Рилски спортист. Към края на периода Лакуинси Ридоу стана автор на кош и фал, а след това се стигна до напрежение между него и състезателя на Бенфика Бен Ромдане. И на двамата им бе отсъдено по едно техническо, като Рилски намали разликата до девет при 46:37. Португалците леко подцениха ситуацията и този път Арнет вкара кош и фал за 47:40. Рилецо пропусна добра възможност да скъси изоставането си и резултатът остана непроменен след края на втората четвърт.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:Рилски спортист продължаваше да топи изоставането си в началото на второто полувреме, като с две поредни тройки на Алекс Симеонов дистанцията слезе до само точка при 47:46. Грешка на Бенфика доведе до открадната топка и забивка на Юре Планинич за пълен обрат при 47:48. Прекъсването също не помогна в краткосрочен план на символичните домакини, като Бъчков размина Рори и отбеляза 10-ата си точка в мача за 47:50. Над три минути след началото на периода португалският първенец още нямаше вкарана точка, но Нико Карвачо спря пропадането му с 1/2 от наказателната линия за 48:50.

Момчетата на Норберто Алвеш отговориха на предизвикателството и си върнаха преднината при 53:50, но веднага след това Христо Бъчков собственоръчно обърна резултата за 53:55. Рилски продължаваше да стреля по страхотен начин в третата четвърт, като Деян Карамфилов този път прониза мрежичката на съперника за 53:58. Бъчков пак прелетя към коша на опонента за 17-ата си точка в мача при 8/8 стрелба от игра - 53:60. Страхотен пас на Ридоу към Сешън доведе до забивка на втория и така авансът на българския шампион стана осем точки при 55:63. Бенфика обаче затвори частта със серия от седем поредни точки и с тройка със сирената на Хосе Барбоса за 62:63.

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:Този път Хосе Силва наказа Рилски от далечна дистанция, при това с нарушение от Чавдар Костов от тройката - четириточково изпълнение и 68:66 в полза на Бенфика. Юре Планинич обаче имаше основна роля за това българският тим да стои като равен с равен при 68:68. Двубоят продължаваше да се развива кош за кош, като Планинич и Карвачо си размениха по един за 72:70 в полза на Бенфика. За съжаление обаче Рилски пропусна добри възможности да изравни или дори да поведе и Бетиньо Гомеш вкара тройка за 75:70 с оставащи около пет минути до финалната сирена. Веднага след прекъсването Александър Янев върна трите точки за 75:73, а след това Арнет надигра персоналния си защитник и пробивът му бе успешен за ново равенство при 75:75.

Трей Дрехсел обаче се преъврна в X-фактор за Бенфика и първо вкара, а след това асистира за кош на Карвачо за 79:75. Благодарение на нова тройка на Хосе Силва символичните домакини дръпнаха със седем точки при 82:75 с оставащи три минути. Точният мерник на Дрехсел от тройката уби интригата в срещата - 85:75. Рилски продължаваше да не се дава и намали изоставането си до пет точки при 89:84 с оставащи 43 секунди на таблото. Символичните домакини направиха още две грешки и позволиха на Рилски да има възможност да изравни в резултата, след като Арнет отбеляза два наказателни за 89:86. С топка в предно поле Любомир Киров извика таймаут при оставащи 18 секунди до края на редовното време.

Арнет бе блокиран при опита си да изравни, но отборът на Бенфика не можа да овладее топката и при борбата Деян Карамфилов бе фаулиран. Фалът беше малко по-груб и беше прегледан за неспортсменски от реферите, но те оставиха първоначалното си решение. Карамфилов вкара и двата си наказателни, за да свали разликата до една точка при 89:88. От другата страна Маркъс Торнтън пропусна и двата си фала, но при борбата Алън Арнет стъпи на крайната линия и пропусна да донесе притежание на българския шампион. Торнтън пак бе фаулиран с оставащи 4.6 секунди, като той отново не бе точен, но успя да си грабне борбата и да хвърли топката високо, докато времето изтече - 89:88.Трей Дрехсел завърши със 17 точки, 10 борби и 5 асистенции за Бенфика. Хосе Силва вкара 14 точки, Амад Рори се разписа с 13 и 5 асистенции, Нико Карвачо наниза 12 и овладя 5 борби, а Бетиньо Гомеш реализира 11.Христо Бъчков бе водещ реализатор за Рилски спортист със 17 точки. Алън Арнет отбеляза 14 точки, а Джордан Сешън, Алекс Симеонов и Юре Планинич приключиха с по 11 точки. ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ:БЕНФИКА: Амад Рори, Хосе Силва, Макрам Бен Ромдане, Трей Дрехсел, Нико Карвачо РИЛСКИ СПОРТИСТ: Лакуинси Ридоу, Алън Арнет, Христо Бъчков, Алекс Симеонов, Юре Планинич

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти