Висшата лига е обявила условията за сделката за Евертън, преговорите продължават

Евертън продължава да преговаря с базираната в Маями (САЩ) компания 777 Partners за придобиването на футболния клуб, заяви главният изпълнителен директор на Висшата лига Ричард Мастърс, въпреки че инвеститорът е изпаднал в правни и финансови сътресения.

През септември 777 Partners постигна споразумение с Евертън за изкупуване на дела от 94,1% на мажоритарния акционер на клуба Фархад Мошири. Сделката трябваше да бъде одобрена от английските футболни власти, но все още не е финализирана от Висшата лига осем месеца по-късно. Потенциалната продажба е поставена под съмнение, тъй като компанията е изправена пред съдебен процес за измама на стойност 600 милиона долара във федерален съд в Ню Йорк, а притежаваната от нея австралийска авиокомпания бе приземена. Това повдигна опасения относно състоятелността на 777 Partners за собственик на футболен клуб.

Докато говори на заседание на парламентарна комисия на британското правителство, главният изпълнителен директор на Висшата лига Ричард Мастърс беше попитан за ролята на лигата в надзора на потенциалната сделка. "Искам да изясня каква е ролята на Висшата лига в това като регулатор – тя е да направи проверка, а не да реши на кого настоящият собственик иска да продаде клуба си. Това е негово решение. В момента той иска да продължи да води дискусии със 777 Partners", обясни Мастърс.

Той присъства на заседание на комисията за обсъждане на предложения законопроект за управление на футбола, който ще създаде независим футболен регулатор, натоварен да гарантира финансовата устойчивост на клубовете и първенството в Англия. Част от мисията на регулатора би била да засили проверките за това кой може да притежава отбор.

На Ричард Мастърс бе казано, че случаят не показва, че лигата се управлява от "обективност и сигурност" и може да е такъв, при който регулаторът вече би отхвърлил потенциална сделка.

"Висшата лига даде много ясно условията, които трябва да бъдат изпълнени от 777 Partners, ако иска да стане собственик на Евертън. В момента, тъй като поглъщането не е потвърдено, ще оставя на комисията да направи свои собствени заключения за това къде сме с това", коментира Мастърс.

Още от Футбол свят

Виж всички