Руне отмъсти на Нишиока

След като достигна до финала в Бризбън в първия си турнир за 2004 година, датчанинът Холгер Руне се завърна на корта със заявката за силно представяне на Australian Open. С нова визия и тениска без ръкави датчанинът се справи с горещината в Мелбърн и първия тест в лицето на японеца Йошихито Нишиока, побеждавайки го с 6:2, 4:6, 7:6 (3), 6:4.

Номер 8 в схемата при мъжете изпитваше трудности в определени моменти на мача, но след 3 часа и 25 минути игра се поздрави с успеха и се класира за втория кръг на първия за годината турнир от Големия шлем.

В първия сет нямаше особени казуси за Руне, но във втория и третия Нишиока, който е номер 61 в световната ранглиста, даде сериозен отпор. Японецът изравни за 1-1 сета след един пробив във втората част. Той можеше да спечели подаването на скандинавеца още в откриващия гейм, но пропусна шанса си. В петия обаче Йошихито получи нова възможност и този се възползва. За 6:4 Йошихито спаси една точка за пробив и реализира първия си сетбол с удар по диагонала. В третата част Руне се измъкна буквално през „иглени уши“, като и двамата не позволиха да загубят подаванията си. В тайбрека датчанинът поведе с 3:1 и след това с 5:2, за да оформи успеха си. Четвъртият сет започна с пробив на сметката на таланта от Дания. Впоследствие, той затвърди пробива безпроблемно и така без напрежение затвори мача, записвайки 71 уинъра..

“Трудно е, но винаги е вълнуващо да започнеш първия кръг“, каза 20-годишният играч в интервюто си на корта. - Условията бяха горещи и сухи, така че беше трудно да се намери правилното темпо. Топката беше бърза. Но отново, беше страхотно да започнеш с мач като този."

“Третият сет беше много важен. Беше на приливи и отливи. Той имаше неговите шансове, аз имах своите. Това беше ключов сет за това кой ще поведе в мача. Щастлив съм, че го спечелих, макар че така или иначе щях да се боря до края”, каза още Руне.

Така датчанинът отмъсти на Нишиока за трисетовата си загуба от него в Аделаида миналия сезон.

Холгер Руне достигна до четвъртия кръг на Australian Open миналата година, където отстъпи в запомнящ се мач в пет сета срещу Андрей Рубльов. Сега ако мачовете му се развиват според очакванията и без изненади, негов съперник в тази фаза би могъл да бъде Даниил Медведев. Преди това обаче датчанинът трябва да насочи вниманието си към френския тенисист с “уайлкард” Артур Казо, който отстрани сърбина Ласло Джере с 6:2, 6:7(3), 6:2, 3:6, 6:2 по-рано във вторник.

Томи Пол (САЩ), номер 14 в схемата, имаше доста по-лесен път и отнесе в три сета Грегоар Барер (Франция) с 6:2, 6:3, 6:3. Още от първата минута френският тенисист имаше проблеми със силния начален удар на американеца и така и не намери отговор.

Талон Грийкспор (Нидерландия), номер 28 в подреждането на схемата, премина през Роман Сафиулин (Русия) с 2:6, 3:6, 7:6 (3), 6:4, 7:5, а младата надежда на Франция Артюр Фис отнесе Иржи Весели (Чехия) с 4:6, 7:5, 6:2, 6:2.

Още един британец прогресира към втория етап – Джак Дрейпър, който се справи с Маркос Хирон (САЩ) с 6:4, 3:6, 4:6, 6:0, 6:2.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти