Литва показа класа срещу Мексико и се класира заедно с Черна гора за следващия етап на Мондиала

Националният отбор по баскетбол на Литва се класира за следващия етап на Световното първенство. Това се случи, след като тимът победи Мексико с повече от убедителното 96:66 (32:17, 21:17, 23:17, 20:15) в "Mall of Asia Arena", Манила. По този начин от същия поток и Черна гора продължава към предстоящата фаза, като и двата състава са с 2 победи и без загуба. 

Все пак на 29 август от 11:45 часа Египет и Мексико ще спорят за третото място, след като вече и двата отбора нямат шанс за класиране в следващия етап и ще се подвизават в мачовете за разпределение от 17-а до 32-а позиция. В схватка за върха на групата си от 15:30 часа пък излизат Черна гора и Литва.

Талантливият състав на литовците имаше изключително добър старт, повеждайки с 8:0 в началото на двубоя. Изключително успешна стрелба от далеч на Пако Круз обаче върна северноамериканския тим в мача, въпреки че играчът на Барселона Рокас Йокубайтис даваше всичко от себе си да не изпуска началния аванс, който родината му придоби. 

Страхотната защита на прибалтийската страна с добрите стрелби от близко и средно разстояние бяха главните причини Литва да се прибере след втория период с почти 20 точки преднина при 53:34. Впоследствие положението не се промени особено, но Йонас Валанчюнас се включи с доста важни отигравания, замествайки поизморения Йокубайтис. Не след дълго победата вече беше в ръцете на литовците след 96:66.

При победителите Йонас Валанчюнас и Рокас Йокубайтис вкараха по 15 точки, като първият направи и дабъл-дабъл с 12 борби, а Миндаугас Кузминскас добави още 14.

С 13 точки за Мексико се разписа Габриел Жирон.

Какво се случи в третия ден от Световното първенство

Снимка: ФИБА

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти