Надал обяви, че пропуска "Ролан Гарос" и разкри кога ще се откаже от тениса

Рафаел Надал обяви, че няма да може да вземе участие на предстоящия "Ролан Гарос". Испанецът говори на специална пресконференция в академията си в Майорка. "Няма да мога да играя "Ролан Гарос". Работих много последните четири месеца, които бяха много трудни, но не успяхме да намерим решение. Не се чувствам готов да се състезавам на нужното ниво, за да играя", каза Рафа.

36-годишният Надал няма да играе в Париж за първи път от 18 години. Той дебютира през 2005 г. и спечели турнира 14 пъти, включително и миналата година. Краля на клей разкри, че контузиите през последните години са го накарали да вземе решение да не играе известно време. Рафа допълни, че планира следващата година да е последната му в професионалния тенис.

"Контузията в бедрото, която получих в Австралия, не се подобри така, както исках. След толкова години, които играят там, може да си представите колко трудно решение беше това за мен. Това не е решение, което аз направих, а решение, което тялото ми направи. Няма да играя следващите няколко месеца", сподели още той.

"Последните две години бяха добри като резултати. Спечелих две титли от Големия шлем, както и други турнири, но не се наслаждавах на ежедневната работа, на тренировките и турнирите. Имах прекалено много проблеми след пандемията. Трябва да спра за известно време, не знам кога ще се завърна. Може да отнеме два месеца, месец и половина, три или четири месеца. Това е моето усещане в момента", обясни Надал.

"Искам да се насляда на следващата година, която може би ще бъде последната в кариерата ми. Не мога да кажа със сигурност, но това е идеята. Искам да се сбогувам с всички турнири", допълни носителят на 22 титли от Големия шлем, като обясни, че догодина има желание да участва и на Олимпиадата в Париж.

"Като цел може да се опитам да играя на Купа "Дейвис" в края на годината, ако се чувствам добре и ако капитанът прецени, че съм достатъчно добър. Надеждата ми е, че ще се завърна, когато се чувствам готов физически и психически", каза още Надал.

"Трябва да приемеш нещата такива, каквито са. Може да се ядосваш, да бъдеш тъжен, но аз гледам напред към бъдещето. Има други неща, които ми се случват в ежедневието. Не искам да съм драматичен, а напротив. Искам да бъда благодарен за всички хубави неща, които са ми се случили. Не мога да изисквам още и още от тялото ми, защото в един момент то ще каже "достатъчно". Ако нямах намерение да продължа да игаря, щеше да бъде различна история. Но аз искам да се върна с идеята, че мога да започна от нулата. Ще бъде труден процес и ще изисква много усилия",

Още от Тенис

Виж всички